Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
netejant finestra amb drap i producte de neteja

Aquest és el sou mínim que t'han de pagar, si ets treballadora de la llar a Catalunya

Les treballadores d'aquest sector han vist millorades les condicions i la llei fixa la quantitat mínima que s'ha de percebre

Les empleades de la llar formen un dels col·lectius més vulnerables del món laboral. Normalment han treballat sota condicions precàries i amb unes normes diferents de la dels altres ciutadans. Per això, el govern espanyol va impulsar un Reial Decret per protegir aquest sector i dotar-lo de més drets.

Segons explica la Seguretat Social, l'objectiu d'aquest decret era "equiparar les condicions laborals d'aquest col·lectiu al de la resta de persones treballadores per compte d'altri a l'àmbit laboral". Una de les grans modificacions és la inclusió d'una protecció per desocupació, entre d'altres. Els treballadors tindran la possibilitat de rebre la prestació si han cotitzat, com a mínim, 360 dies.

Quin és el sou mínim per hora que han de guanyar els treballadors de la llar?

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) també ha augmentat per a les persones que treballen en serveis de la llar. Des del gener del 2024, el salari mensual per als empleats a jornada completa arriba als 1.134 euros bruts, distribuïts en 14 pagues.

Si les pagues extres es reben de manera prorratejada en 12 mesos, el salari brut al mes seria de 1.260 euros. Hi ha un increment del 5% més respecte a l'any anterior, cosa que significa un augment de 54 euros mensuals a cada paga.

A més, aquest ajustament també es tradueix en un increment del salari per hora, que se situa en 8,87 euros l'hora, incloent-hi vacances i pagues extres. El salari brut anual duna treballadora de la llar a jornada completa no pot ser inferior a 15.876 euros. En cas contrari, el sou es calcula proporcionalment segons les hores laborades.

Per a aquells ocupadors que vulguin ajustar el salari de les seves empleades domèstiques al nou SMI, ho han de fer a través de la plataforma Import@ss. Aquesta eina permet fer canvis en el salari, contracte i altres condicions laborals de forma ràpida i senzilla. Per dur a terme modificacions, l'ocupador ha de tenir un certificat digital o utilitzar un DNI electrònic, Cl@ve PIN o Cl@ve permanent.

Una altra opció és recórrer a la via SMS, però hauràs d'haver registrat el teu número de telèfon mòbil prèviament a la base de dades de la Seguretat Social. Tot i això, és fonamental complir amb els terminis establerts per la Seguretat Social per evitar sancions. Aquests fixen que qualsevol modificació s'ha de fer dins dels tres dies següents a la data de canvi.