Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb una imatge de fons d'una persona amb bitllets de 50 i 100 euros a la mà i una altra imatge amb el logotip d'Hisenda

Hisenda avisa d'una data clau per a la Declaració de la Renda el 2024

La campanya d'aquest any comença el 3 d'abril i els contribuents han de conèixer els terminis en cas que la Renda surti a tornar

La campanya de la declaració de la Renda comença el pròxim 3 d'abril. Milions de contribuents hauran de retre comptes dels seus ingressos davant d'Hisenda, i molts ja han començat a fer càlculs per conèixer un resultat estimat. Hi ha un simulador habilitat des de fa temps i, des del dimarts 19 de març, Hisenda permet accedir a l'esborrany.

La Renda pot sortir a pagar o a tornar. Tot i això, el més comú és que es compleixi la segona premissa, i la incertesa sobre quan rebre els diners pot generar estrès i ansietat. Els nervis poden créixer mirant els precedents, ja que l'Agència Tributària encara ha de saldar el deute amb més de 375.000 persones respecte de la Renda del 2023.

Com es pot saber el dia que rebràs els diners d'Hisenda?

Per revisar l'estat de la teva devolució, has d'entrar a la pàgina web de l'Agència Tributària. Un cop identificat amb certificat, DNI electrònic, la referència de la Renda 2023 o la Cl@ve PIN, busca l'apartat de la campanya 'Renda 2023'. Selecciona 'Serveis de tramitació esborrany/declaració (Renda WEB)' i podràs veure si la Renda es va tramitar correctament, si s'està comprovant o si Hisenda ja ha efectuat el pagament.

És important destacar que l'Agència Tributària té un termini màxim de 6 mesos per lliurar la devolució als contribuents. La data comença a partir del darrer dia del termini de presentació de la Renda. Aquest any finalitza el 30 de juny i, per tant, el dia límit perquè Hisenda torni els diners és l'1 de gener del 2025.

Això no obstant, en la majoria dels casos, especialment per a quanties petites, el reemborsament es realitza en un termini de 15 a 30 dies. Si presentes la renda fora de termini, els sis mesos es comptaran a partir de la data de la tramitació.

A què es deu el retard en el pagament?

La devolució dels diners es pot endarrerir per diferents motius, que estan detallats quan consultes l'estat de la teva sol·licitud de reemborsament. Pot haver-hi modificacions a la declaració que requereixin una verificació addicional, comprovacions de l'IRPF o diferències substancials amb declaracions anteriors que puguin crear dubtes al fisc.

Així mateix, errors en les dades personals, ingressos poc habituals que han de ser verificats o declaracions presentades a prop del termini límit també causen una demora al lliurament. La verificació de la Renda es pot allargar en funció de la quantitat a tornar, i Hisenda fa una anàlisi minuciosa abans de pagar res.