Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persona introduint cartes a una bústia

Aquesta és la carta que el SEPE envia a milers de treballadors que van cobrar l'ERTE

La notificació que fan arribar als afectats per un ERTE

Els treballadors que hagin estat en un ERTE durant els dos últims anys estan rebent als seus domicilis unes notificacions del SEPE. El Servei d'Ocupació Pública pretén actuar amb transparència i aporta una informació de rellevància sobre el pagament d'aquestes ajudes. Aquesta comunicació arribarà als afectats durant aquest mes de novembre.

Milions de professionals es van veure obligats a demanar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE), sobretot durant la pandèmia, on es va decretar l'estat d'alarma i moltes empreses es van veure obligades a cessar la seva activitat. Aquesta opció es va plantejar fins que es pogués tornar a recuperar la normalitat sanitària.

Va ser la solució que van prendre moltes empreses d'aquest país. D'aquesta manera, mentre no tenien ingressos, els seus treballadors podrien continuar cobrant uns diners. En aquest cas, procedia del SEPE.

Encara que hagin passat més de dos anys, les comunicacions estan arribant ara. Es tracta d'una notificació a títol informatiu sobre el pagament de la prestació per desocupació.

Com afecta el treballador aquesta comunicació?

En aquesta carta que envien als treballadors, se'ls adverteix que «no té cap repercussió econòmica per a vostè». Continuen dient en el document que «no suposa en cap cas el pagament o la percepció de cap quantitat addicional a les que hagi percebut». Per tant, ni ingressaran ni reclamaran la devolució dels diners.

Un jove amb mascareta i ulleres davant d'una oficina del SEPE
El SEPE avisa de l'origen dels diners de les prestacions. | EP
 

A la notificació s'indica la procedència de l'ajut. «Serà cofinançada per la Unió Europea, a través de Programes Operatius Pluriregionals en què el SEPE és organisme intermedi», recalquen.

Expliquen, també, els motius pels quals fan aquesta comunicació. Es fa «als exclusius efectes de complir amb l'obligació exigida a la normativa comunitària». Entre altres, sol·liciten que es faci saber a les persones beneficiàries els ajuts de la Unió Europea.

Pendents de si els ERTE generen atur

Hi ha molts dubtes sobre els ERTE. Molts beneficiaris d'aquesta prestació desconeixen com els pot afectar el cobrament d'aquesta ajuda. Encara falta saber si també servirà per tenir dret a cobrar l'atur.

Serà el Tribunal Suprem qui tingui l'última paraula sobre això. Hi ha unes quantes sentències contradictòries. Cal no oblidar que durant la pandèmia més de 3,6 milions de treballadors van estar afectats per un expedient d'aquestes característiques.

El confinament generalitzat i la suspensió de la majoria de l'economia va obligar el Govern espanyol a permetre aquesta mesura. Va ser la fórmula que va plantejar aleshores l'Executiu per rescatar tant els negocis com els treballadors. I va resultar ser tot un èxit, ja que va permetre evitar la destrucció de molts llocs de feina i que la desocupació es disparés.

Oficina de treball
Els aturats descobreixen que no van cotitzar durant l'ERTE. | EUROPA PRESS
 

Es va posar èmfasi en tot moment en la protecció dels professionals en aquesta situació de crisi. Volien que mantinguessin intactes els seus drets. Ara, però, moltes persones que passen a engrandir les llistes de l'atur s'adonen de l'estratègia del Govern.

No els atorguen els dos anys de prestació que sí que percebrien si no haguessin tingut suspesa la seva feina. El temps que van romandre amb un ERTE se'ls descompta de l'atur. Això ha fet que es disparessin les demandes judicials.

Des del SEPE no comptabilitzen aquest període com de cotització per a la prestació de desocupació. En cas d'haver estat una setmana, tres mesos o un any amb un ERTE, aquest temps no compta per generar atur. Un contratemps seriós que estan descobrint molts que van a les seves oficines d'ocupació per reclamar l'ajuda.