Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una dona abrigada a l'interior d'un cotxe.

La Guàrdia Civil anima a fer servir una «meravellosa palanca» del cotxe: «No gasta»

Gràcies a aquesta palanca ens evitarem multes i fins i tot algun accident

La tenim al cotxe de sèrie i no es tracta d'un adornament. La Guàrdia Civil feia referència fa uns dies a una 'palanca' que incorporen tots els vehicles i que ens ajuda a la conducció. I, a més, com adverteixen des de Trànsit, «no gasta», per la qual cosa no dubtis a fer-la servir.

Des de fa temps, els agents s'esforcen perquè els conductors facin servir els intermitents. Gràcies a ells, podem advertir la resta de cotxes de les nostres intencions, cap a on ens dirigim. No obstant això, no sempre es fan servir de la manera adequada.

La Guàrdia Civil va intentar cridar l'atenció pel que fa a aquest assumpte amb un tuit original. «Coneixes aquesta meravellosa palanqueta que tots els cotxes porten?», es preguntaven. Explicaven que «té l'espectacular funció d'informar els altres usuaris sobre quina és la teva intenció».

Animaven a fer-la servir, ja que, a més, «no gasta». No es tracta de la primera vegada que la Guàrdia Civil i Trànsit posen èmfasi en aquest assumpte. Sigui per comoditat o simplement per oblit, molts conductors amb prou feines senyalitzen les seves maniobres.

Com, per exemple, el fet de desviar-se a les carreteres o simplement per anunciar la intenció d'aparcar a un carrer. I això pot provocar un contratemps que afecti altres vehicles.

Foto de l'interior d'un cotxe.
L'intermitent és vital per advertir altres conductors de les nostres intencions. | Getty Images
 

Què passa si no faig servir els intermitents?

Si no fas servir 'la palanca', estaràs cometent una infracció greu, penalitzada amb una sanció econòmica de 200 euros. Des de la DGT assenyalen que «són una forma d'expressió amb què advertim de les maniobres que farem».

A Trànsit destaquen que, així, s'eviten accidents a la carretera i també es contribueix a aconseguir una circulació més fluida. La resta de vehicles ho agrairan.

Quan s'han de fer servir els intermitents?

Amb anterioritat, des de la Guàrdia Civil, ja havien advertit de com de malament es fan servir els intermitents a les rotondes. Estimaven que el 60% dels conductors hi cometia irregularitats, sobretot perquè no el fan servir per avisar als altres que abandonaran la glorieta.

A més d'evitar una multa, els intermitents també ens resultaran de gran ajuda perquè no es produeixin col·lisions a la carretera. En el cas de les rotondes, caldria senyalitzar les nostres intencions per dos motius. D'aquesta manera, no se sorprendrà el conductor que vingui per darrere, però tampoc el que espera per entrar-hi.

Imatge de diversos cotxes aparcats a la zona blanca
Els intermitents són necessaris a la carretera. | Getty Images
 

També s'han de fer servir per incorporar-se a la circulació, sigui en moviment o quan el vehicle està aturat. És el cas, per exemple, de les entrades a les autovies o quan sortim d'un aparcament. Estarem informant de les nostres intencions la resta d'usuaris de la via.

D'aquesta manera, els altres també sabran com han d'actuar i, possiblement, així s'evitarà una col·lisió. Es tracta de ser col·laboratius.

Hi ha altres situacions en què hem d'activar l'intermitent. Sobretot als avançaments, siguin en vies ràpides o a les avingudes de la nostra ciutat. Cal parar atenció sobretot amb les motocicletes.

Aquests vehicles són més inestables i àgils i, si no senyalitzen els seus moviments, poden sorprendre la resta de vehicles. Això passa sobretot en vies urbanes, on els canvis de carril són constants, amb la intenció d'avançar la resta.

Maniobra incorrecta a les rotondes

Des de Trànsit, incideixen en una maniobra incorrecta per part d'alguns conductors. Eleven fins al 30% el nombre d'usuaris que posen l'intermitent a l'esquerra quan s'acosten o estan en una rotonda.

Es tracta d'una cosa molt freqüent, però això no vol dir que sigui el més adequat. En realitat, el que cal assenyalar són les sortides que es facin a la dreta.