Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de Margarita del Val donant una conferència

Margarita del Val llança el darrer avís sobre una nova vacunació massiva a Espanya

L'experta continua recordant que no hem de baixar la guàrdia

Una vacunació massiva podria estar més a prop d'allò que creiem. Amb l'arribada de la tardor i pràcticament a les portes de l'hivern, la baixada de temperatures es nota. Ara és el moment més crític de l'any, ja que una gran quantitat de virus i bacteris comencen a aflorar amb més força que mai. Això és precisament el que més sembla preocupar Margarita del Val. La viròloga i la immunòloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha enviat un avís a la població: atenció a la tardor.

Aquesta és l'advertència que llança Margarita del Val sobre la covid-19

Quan arriba el fred, el primer que fem és tancar portes i finestres. Això, encara que a priori sigui la solució per mantenir la calor dins de les llars, pot resultar contradictori en la situació en què ens trobem. Si al fred també hi sumem l'intent per estalviar llum i energia, és molt probable que tinguem motius més que suficients per mantenir tota la casa tancada. No obstant això, aquesta acció ens podria repercutir de forma molt negativa i l'explicació ens la dona la viròloga: quan mantenim tot tancat, es produeix una manca de ventilació.

«Atents a la tardor. Estem intentant estalviar energia i ventilant menys, per la qual cosa tenim més risc d'infeccions respiratòries, ja que hi ha més concentració de virus respiratoris en interiors. Potser ens estem exposant més. Cal anar-hi amb compte», assenyala del Val.

Margarita del Val al seu despatx
La viròloga recomana que continuem ventilant les llars. | César Hernández - CSIC Comunicación

La viròloga adverteix dels problemes associats a la ventilació

Pel que sembla, la manca de ventilació d'espais podria propiciar una concentració més gran de partícules contaminants o d'agents infecciosos. Tal com comentava Margarita del Val, s'acosta una possible pujada de contagis de covid-19.

És cert que la situació actual no és la mateixa que la de fa dos anys, però la viròloga insisteix que no ens hem de confiar. Malgrat estar millor ara, la situació podria tornar a canviar. Per això, del Val avisa tota la població perquè adoptin mesures higièniques i de neteja amb l'objectiu de reduir els contagis. Ventilar les llars i tenir un aire més net ens pot beneficiar i, per tant, protegir-nos de virus i bacteris.

Què pot passar en les pròximes setmanes?

Quan semblava que no hi havia res que pogués posar-nos en alerta, va arribar la covid-19 per demostrar-nos com estàvem d'equivocats. L'arribada d'aquest virus ha suposat abans i després per a tothom i n'ha canviat completament la nostra percepció.

Margarita del Val ha ressaltat com la pandèmia ens ha fet conscients (i a la força) que som molt vulnerables a les malalties infeccioses. «Semblava que no hi havia virus o bacteris a l'ambient», assenyalava la viròloga. Encara que a poc a poc ens hem anat recuperant, això no s'ha acabat. Tot i que la situació epidemiològica s'ha aconseguit controlar, hem de tenir present que la covid-19 és «un virus més», encara que no «el pitjor de tots els que poden existir».

D'aquesta manera, la investigadora sosté que, malgrat tot, no hem de descartar la presència d'una nova variant més virulenta. En cas que aparegués, assenyala, hauríem d'anar a vacunar-nos tots. En aquest sentit, mantenir un seguiment i continuar treballant en la línia de recerca continuen sent les millors maneres de combatre i estar preparats davant de possibles nous escenaris.

La viròloga ha destacat que òmicron continua sent la variant dominant i que, en certa manera, això ha de suposar una bona notícia. «Això ens diu que potser està una mica limitada la capacitat del virus per trobar noves vies per esquivar el sistema immunitari», apunta.