Malafortunat un client del Banc Santander, que comprovarà com perd 168.000 euros després d'una decisió judicial. Va resultar força sorprenent per a ell, ja que en un primer moment la justícia li havia donat la raó. Però en última instància acabarien recolzant l'entitat bancària.
La víctima és un veí de Còrdova. Al seu moment va decidir portar els tribunals al Santander, i la magistrada que es va ocupar del cas va fallar a favor seu. Considerava que havia adquirit 250.000 accions del Banco Popular sense disposar de prou informació sobre aquest.
A més, segons ell, no comptava amb les dades suficients sobre l'estat real de l'entitat esmentada. Per això, el denunciant va recórrer als fullets en què apareixia l'oferta.
Segons la jutgessa, aquests documents eren poc clars i fiables. Tot això passava al Jutjat de Primera Instància número 9 de Còrdova, però el Banc Santander no semblava disposat a quedar-se de braços plegats.
El paper dels tribunals europeus
Però el client d'aquest banc es va trobar amb un contratemps seriós en la reclamació. El Santander es va recolzar en una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Aquest organisme es va ocupar d'atendre les reclamacions dels afectats per la fallida del Banco Popular.
La justícia comunitària és ben clara en aquest sentit. Expliquen que les normatives sobre la resolució d'entitats bancàries fan recaure les pèrdues de l'operació sobre els clients. En aquest cas sobre els accionistes, recull eldiario.es .
Indiquen que les directives europees es mostren contràries a la indemnització. «S'oposa que els que hagin adquirit accions en el marc d'una oferta pública emesa per aquesta entitat exerceixin una acció de responsabilitat». Esmenta que no es pot anar contra aquesta empresa o «contra l'entitat que la passi», que en aquest cas és el Santander.
Expliquen que no se'ls pot reclamar res «per la informació continguda al fullet. Com es preveu a la Directiva sobre el fullet, o una nul·litat del contracte de subscripció d'aquestes accions».
El Banc Santander comença a moure fitxa
Un cop disposen d'aquesta decisió judicial en poder seu, des del Banc Santander ja han començat a mobilitzar-se. En vista del que va passar van decidir tornar a analitzar les diferents condemnes que tenien sobre la taula. Sobretot les que els obligava a indemnitzar els usuaris de l'entitat.
Un dels casos més sonats és aquesta persona de Còrdova. Es van dirigir a la Secció Primera, que va ser la que va decidir aplicar la jurisprudència europea i revocar la sentència del jutjat andalús. Els havien condemnat a indemnitzar aquest accionista, però els tribunals comunitaris acabarien finalment donant-los la raó.
Per tant, l'estalvi serà considerable per a l'entitat bancària. En principi haurien d'haver tornat aquests 168.000 euros a la víctima, però ja no tindran l'obligació de fer-ho. I hi ha més casos com aquest.
Des del primer moment entenien que ells no havien de carregar les irregularitats del Popular. Cal no oblidar que és un banc que van acabar absorbint després de produir-se un període de fusions.
Les víctimes d'aquest cas rebien amb molta amargor aquesta notícia. En tot cas, encara tenen una petita esperança. El dret europeu presenta una salvaguarda.
Permet que si els accionistes afectats per una resolució patissin més pèrdues de les que s'haguessin produït en una liquidació ordinària puguin reclamar. En aquest cas, l'opció que els queda passa per recórrer a la justícia perquè efectuïn la devolució de la diferència.