Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona amb papers i un ordinador i una altra amb bitllets dins d'un sobre i una emoticona d'una lupa

Aquestes són les 3 coses que has de revisar a la teva nòmina avui mateix: avís a treballadors

És important que comprovis totes aquestes dades del teu contracte laboral

La nòmina és un document importantíssim per a tots els treballadors. A més de comptar amb el salari que es percep, també té informació vital que cal revisar cada cert temps per confirmar que tot segueix en ordre.

A Espanya, les nòmines de diferents empreses i negocis poden tenir una estructura molt semblant. El motiu és que el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social va posar a disposició un model de rebut individual. És una eina molt útil per entendre tot allò que recull el contracte i, en cas de canviar de feina, no tenir problemes en aquest sentit.

Quines coses cal revisar de la nòmina?

Pel que fa al sou, hi ha 3 aspectes que cal tenir en compte i revisar regularment.

Salari net

Un és el salari net, que indica la quantia de diners que reps al teu compte bancari sense comptar l'IRPF i les cotitzacions a la Seguretat Social. El salari brut mensual es veu reduït per aquests dos elements i, per tant, la quantitat final és més baixa.

És fonamental fixar-s'hi bé per saber si l'empresa t'està pagant correctament o t'està retenint més del compte. Si veus que alguna cosa no quadra, ho has de comunicar.

Antiguitat

L'antiguitat del treballador és un altre aspecte que cal comprovar. Ha d'aparèixer reflectit de forma correcta a la part superior de la nòmina, juntament amb les dades personals del treballador. Ha de coincidir amb la data en què vas començar a treballar o, com a màxim, amb la data de signatura del darrer contracte.

Grup professional

Finalment, cal verificar el grup professional. Això també es troba a la part superior del contracte, i és important comprovar si aquest grup es correspon amb les funcions que s'exerceixen a la feina. Aquests defineixen les tasques de l'empleat, les responsabilitats o les especialitats del lloc laboral.

En total, hi ha 11 grups laborals i són els següents:

GRUPS PROFESSIONALS

GRUPFUNCIÓ
Grup 1Enginyers, llicenciats i d'alta adreça
Grup 2Enginyers tècnics, pèrits i ajudants titulats
Grup 3Prefectura administrativa i de taller
Grup 4Ajudants sense titulació
Grup 5Oficials administratius
Grup 6 Personal subaltern
Grup 7Auxiliars administratius
Grup 8Oficials de primera i segona
Grup 9Oficials de tercera i especialistes
Grup 10Peons
Grup 11Menors de 18 anys

Algunes categories tenen salaris mínims. En tot cas, revisar tots aquests aspectes és vital. Com a treballadors has de constatar que la informació de la nòmina sigui precisa i correcta i que la teva situació laboral.

És important que comprovis que totes les dades estan en ordre, que cobres el salari que et correspon i que ets dins del grup professional adequat.