Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una oficina d'ocupació del SEPE amb una altra imatge d'una persona amb les mans plenes de bitllets d'euros i una emoticona a sobre amb expressió d'ensurt

Aquesta és l'única manera de cobrar l'atur, si deixes la feina voluntàriament

El SEPE estableix uns requisits clars per percebre la prestació per desocupació

El Servei Estatal Públic d'Ocupació (SEPE) ofereix unes prestacions fonamentals per a milions de persones. Quedar-se a l'atur pot tenir conseqüències greus, i la manca d'ingressos pot passar factura a moltes famílies. Per això, aquest organisme s'encarrega d'oferir uns recursos essencials per cobrir les necessitats més bàsiques.

Dit això, hi ha persones que deixin la seva feina de forma voluntària. El SEPE té les condicions molt clares en aquesta situació, i per norma general no es proporciona cap ajuda. A la seva pàgina web informa que per cobrar la prestació per desocupació, la baixa ha de ser involuntària, ja que el sistema protegeix les persones que volen treballar i no poden.

Així mateix, el SEPE assenyala una cosa clau. I és que una persona que s'ha anat voluntàriament de la seva feina, si en troba una altra i el cessen al cap de poc temps per no superar el període de prova, tampoc no pot cobrar l'atur. Això passa si no han passat més de tres mesos des que va deixar la seva anterior feina per voluntat pròpia.

A partir de quan pots cobrar l'atur si deixes la teva feina voluntàriament?

Hi ha altres casos, però, en què sí que es pot cobrar la prestació per desocupació encara que no hagin passat aquests tres mesos. Per exemple, si el cessament en una segona empresa és per altres motius, com la finalització del contracte, el treballador sí que podrà percebre la prestació per desocupació. En aquest cas, el temps que ha transcorregut des de la baixa voluntària anterior no afecta.

D'altra banda, el SEPE posa un altre supòsit. Si un treballador és cessat dues vegades perquè no supera el període de prova, i després una tercera vegada, es pot cobrar l'atur. Tot i això, s'han de complir uns requisits, i és que han de passar almenys tres mesos des del segon cessament fins al tercer.

A més, si el cessament a la segona empresa es produeix passats els tres mesos de la baixa voluntària a la primera empresa, això ja dona dret a atur. Així doncs, el que és clar és que per cobrar l'atur després d'una baixa voluntària sempre cal passar abans per una altra feina.

El SEPE ofereix prestacions que són de gran ajuda. La prestació per desocupació és la més popular, però també compta amb el subsidi per desocupació per a les persones que han cotitzat menys de 360 dies. A més, un cop s'esgotin aquestes opcions, hi ha altres alternatives molt interessants.