Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de bitllets de 50 euros.

Fent aquestes 3 operacions amb diners en efectiu ja salten les alarmes d'Hisenda

Fer operacions amb diners en efectiu pot aixecar sospites

Carregar el moneder amb monedes i bitllets és una clàssica tradició que cada dia perd més seguidors. El ràpid avenç de les noves tecnologies i el desenvolupament dels nous sistemes de pagament com Bizum han revolucionat el sector dels pagaments. Avui dia es pot abonar tot amb el mòbil, fins i tot amb monedes virtuals, cosa que facilita molt les coses.

Tot i això, la majoria dels usuaris no són els únics interessats a deixar relegat l'ús de l'efectiu. Tant bancs com administracions promouen cada cop més l'ús de targetes o del mòbil per fer les nostres compres.

Però, per a tots aquells amants de la textura del bitllet i del repic de les monedes, Hisenda ha posat una sèrie de mesures i restriccions. Aquestes han estat pensades per evitar fraus. I és que, de fet, encara que molta gent ho desconegui, tenim l'obligació d'afegir els nostres diners en efectiu a la declaració de la Renda.

Les tres operacions amb què Hisenda et pot investigar

Això no vol dir que pagar en efectiu ara es consideri un delicte. Aquest mètode de pagament continua estant permès amb normalitat, això sí, sempre que no surti dels marcs legals. Fer un ús il·legal de monedes i de bitllets és possible i l'Agència Tributària castiga amb importants sancions tant qui paga com qui rep els diners.

Imatge d'uns bitllets d'euro.
Les alarmes poden saltar a Hisenda encara que no cometis cap delicte | EP

Per evitar blanqueig i fraus, Hisenda se serveix d'indicadors que alerten d'un possible pagament amb diners sense declarar. A més, adverteixen del problema que pot arribar a significar fer determinades operacions.

1. Pagar en efectiu

Encara que sempre és recomanable i comú portar algun bitllet de 5, de 10 o fins i tot de 20 euros a la cartera, hi ha un tipus de bitllet que Hisenda utilitza com a esquer per localitzar possibles defraudadors. Es tracta del bitllet de 500 euros que, després de deixar d'emetre's el 2019, pagar actualment amb un suposa aixecar sospites d'una activitat delictiva.

La distribució d'aquest bitllet va cessar fa uns tres anys a causa de la seva estreta relació amb el blanqueig de capitals. Per això no és estrany que ara Hisenda estigui alerta de qualsevol que es pugui permetre pagar amb aquest paper.

2. Retirar o ingressar diners al banc

Una altra de les dades que l'Agència utilitza per trobar possibles casos de corrupció és mitjançant els bancs. Les entitats bancàries estan, des de fa un temps, obligades a notificar a Hisenda qualsevol retirada o ingrés per sobre dels 3.000 euros sense justificar-ho.

Si això arriba a passar, el banc alertarà les autoritats i l'organisme governamental podrà obrir una investigació per esbrinar l'origen i la destinació d'aquesta quantitat de diners.

3. Viatjar amb diners en efectiu

La tercera operació que fa saltar les alarmes a Hisendes és la que té a veure amb els diners en efectiu amb què està permès viatjar a l'estranger. Serà sospitosa de frau o de blanqueig de diners qualsevol persona amb més de 10.000 euros en efectiu a la maleta sense justificar.

Caixer
El banc notificarà Hisenda si s'ingressa una gran quantitat de diners en efectiu | Getty Images

Això inclou tant els viatgers que entrin com els que surtin del territori nacional. En aquests casos, es procedirà a una inspecció minuciosa de l'activitat econòmica. De la mateixa manera, queda prohibit qualsevol dipòsit de diners en efectiu sense declarar davant de l'Agència Tributària.

Quantitat màxima per pagar en efectiu

A més d'aquestes tres operacions de què l'organisme oficial adverteix i per les quals ens podrien investigar, l'Agència Tributària ha implantat algunes lleis i restriccions en relació amb els pagaments amb efectiu.

Des de fa amb prou feines un any, fer compres superiors a 1.000 euros només és possible mitjançant targeta o transferència, ja que pagar aquesta quantitat amb bitllets ens pot costar una generosa multa.

Dures sancions

No complir amb aquesta llei i fer pagaments, sigui per a compres o per a serveis, superiors a aquesta quantitat en efectiu suposa una sanció tant per al que paga com per al que rep. La quantitat d'aquesta multa arriba al 25% de l'import abonat en efectiu superior a 1.000 euros.

Tot i això, si una de les dues parts participants del delicte denuncia l'operació en un termini de tres mesos, pot escapar-se de qualsevol responsabilitat. L'únic que cal és l'import de l'operació i la identitat de la persona que ha comès la infracció.