Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla de detall d'un home fumant

Les prohibicions que s'aplicaran en breu als fumadors a Catalunya

Salut prepara una llei per prohibir fumar en espais com entrades d'escoles, parades de bus i terrasses d'establiments

El Departament de Salut està preparant una llei que declararà espais lliures del fum del tabac, i per tant no s'hi podrà fumar, espais públics com les entrades d'escoles, les marquesines d'autobusos o les terrasses d'establiments. 

Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a TV3, on ha concretat que estan acabant de redactar la norma, que el Govern podria presentar-la «en les properes setmanes» i que després haurà de seguir el tràmit parlamentari. 

D'altra banda, a partir del gener s'oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros. Salut calcula que s'hi podrien beneficiar unes 600.000 persones que fumen i que es troben en aquest llindar.

Cal reduïr la xifra de fumadors

Argimon ha reconegut que la reducció de persones fumadores es va aturar el 2017 i des de llavors es manté estable la xifra d'aproximadament un 24% de fumadors. Ha afegit que sempre que s'ha impulsat alguna normativa que declara espais lliures de fum més gent ha deixat de fumar i per aquest motiu la conselleria treballa en una de nova.

El conseller ha explicat que aquesta és una llei que pot tirar endavant Catalunya i que ho farà. Ha reconegut que hi ha d'haver un «període de transició» perquè es pugui acceptar aquesta nova realitat però ha recordat que abans es fumava en llocs com restaurants i ara seria segurament impensable.

D'altra banda, ha detallat que els tractaments per deixar de fumar basats en substituts de la nicotina costen uns 300 euros. Amb la seva gratuïtat es volen eliminar les traves econòmiques per a les persones amb menys recursos.

Pujada de la covid però sense molta gravetat

Pel que fa a la situació de la covid, el conseller ha augurat que hi haurà un increment de la infecció en les properes setmanes però ha confiat que amb una «dissociació» entre infecció i gravetat. Així, ha esperat que no hi hagi molta repercussió en aquesta gravetat i que es doni una situació com la de la primavera.