Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d?un home amb una llibreta i un ordinador portàtil al davant, una altra imatge del logo d?Hisenda i una última d?una mà amb diversos bitllets d?euros

Aquestes són les despeses desconegudes que Hisenda vol que declaris a la Renda

Els contribuents han de conèixer les condicions per no tributar a l'IRPF les despeses de manutenció o dietes

La campanya de la declaració de la renda 2023-24 va començar el 3 d'abril. Encara que fa gairebé un mes que els contribuents poden presentar els seus ingressos a Hisenda, molts segueixen amb dubtes. Aquestes qüestions tenen a veure amb les despeses que s'han d'incloure a la declaració de l'IRPF i quines en queden exemptes.

Els tiquets de menjar, les dietes i les despeses de viatge són els que generen més interrogants a gran part de la població. Tothom vol aplicar deduccions, estalviar diners i que la Renda surti a tornar. Però abans de res, cal saber les despeses que tributen a l'IRPF.

Quines despeses vol Hisenda que declaris?

Pel que fa als tiquets de menjar, hi ha dos tipus de retribució: directa o indirecta. La primera fa referència als serveis prestats per una empresa en menjadors propis. Si els aliments s'ofereixen gratuïtament o a un preu inferior al de mercat, estan exempts de tributació.

D'altra banda, la retribució indirecta afecta els vals, tiquets-restaurant o targetes. Hi ha un límit diari d'11 euros per aplicar l'exempció. Si supera aquesta quantitat, es tributarà renda en espècie.

Dietes, pernoctació i manutenció

Pel que fa a les dietes, l'Agència Tributària explica que les quantitats destinades per l'empresa per a manutenció i estada a hotels o restaurants estan exemptes d'IRPF. No obstant això, si el període de desplaçament supera els nou mesos, es gravaran aquestes dietes.

En passar la nit a un municipi diferent de l'habitual, es justifiquen els imports per despeses d'estades. Els conductors de vehicles dedicats al transport de mercaderies no han de justificar res si no superen els 15 euros diaris a Espanya o els 25 euros diaris a l'estranger.

Així mateix, si el desplaçament es fa a Espanya, el límit màxim en manutenció per no tributar a l'IRPF és de 53,34 euros diaris. Per a desplaçaments a l'estranger, el límit és de 91,35 euros diaris.

Si no hi ha pernoctació, les despeses de manutenció en desplaçaments a Espanya tenen un límit de 26,67 euros diaris. Si viatges a l'estranger, el límit és de 48,08 euros diaris.

Despeses de viatge i locomoció

Estan exemptes les despeses de locomoció de l'empleat per desplaçar-se fora del lloc habitual de treball. Tot i això, ha de complir unes condicions. Si s'utilitza transport públic, s'ha de justificar amb factura.

En cas de viatjar amb vehicle, cal justificar el motiu del desplaçament a Hisenda, que ha d'estar relacionat amb la feina. Es dedueix la quantitat que surt de calcular 0,19 euros per quilòmetre recorregut, sumant-hi les despeses de peatge, benzina o aparcament.