Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona amb un telèfon mòbil.

Les 16 aplicacions que infecten el mòbil: esborra-les avui mateix si les tens

Si tens instal·lada alguna d'aquestes aplicacions, podries ser víctima d'un ciberatac

Molt de compte amb les descàrregues que fas al teu mòbil: podries ser víctima d'una estafa. L'empresa de seguretat a internet, McAfee, ha alertat d'un atac informàtic que afecta 16 aplicacions mòbils.

Segons informa la companyia, es tracta d'un virus de tipus clicker a través del qual els ciberdelinqüents poden entrar al teu dispositiu mòbil i tenir via lliure per controlar les eines d'Internet.

Els 'hackers' duen a terme aquesta operació per tal de fer diverses accions fraudulentes. Un dels seus objectius consisteix a incrementar el trànsit de diferents pàgines web i, així, augmentar els impactes dels anuncis en línia.

De la mateixa manera, també fan servir la pràctica per dur a terme infeccions de tipus DDos dirigits a servidors concrets o enganyar els usuaris perquè ells mateixos facin ciberatacs.

Com es fan aquests atacs?

Els ciberdelinqüents fan atacs a través de les aplicacions falses, creades prèviament amb aquesta intenció. Es tracta d'un virus també conegut com a malware de tipus clicker. En el mateix instant que els usuaris instal·len els serveis, s'inicia el procés d'intrusió.

Persona amb un mòbil
Els ciberdelinqüents ataquen mitjançant aplicacions fraudulentes. | GETTY IMAGES
 

En el moment en què l'aplicació mòbil és descarregada, el programa maliciós instal·la automàticament un sistema que permet l'accés als estafadors. A partir d'aquí, els 'hackers' tenen via lliure per executar accions delictives. En aquest sentit, aprofiten per fer manipulacions publicitàries sense necessitat de tenir el dispositiu a mà.

A través d'aquesta operació, els estafadors aconsegueixen assolir el seu objectiu: dirigir visites cap a pàgines web falses per incrementar els ingressos generats pels clics.

Les aplicacions que has d'esborrar del teu mòbil

Per fer aquesta pràctica, els ciberdelinqüents fan servir la creació d'aplicacions mòbils fraudulentes a través de les quals accedeixen al sistema intern dels dispositius. És una estratègia poc coneguda per part dels ciutadans, que no desconfien dels serveis que els ofereix el seu telèfon mòbil.

En aquest sentit, McAfee ha llançat un comunicat per advertir sobre el perill. Segons l'empresa, més de 20 milions d'usuaris han instal·lat fins a 16 aplicacions creades amb objectius delictius en els últims mesos. Dins d'aquest grup, destaquen les aplicacions de lectura de codis QR, les llanternes i les que inclouen filtres amb l'ús de la càmera.

Segons les dades facilitades per McAfee, l'aplicació maliciosa detectada més utilitzada és 'High-Speed Camera', amb 10 milions de descàrregues. La segueix 'Smart Task Manager', amb 5 milions de descàrregues.

Les següents, que compten amb un milió de descàrregues, són 'Flashlight+', 'K-Dictionary' i 'BusanBus'. També es van detectar altres aplicacions fraudulentes com 'Quick Note', 'Smart Currency Converter', 'Joycode', 'EzDica', 'Instagram Porfile Downloader' i 'Ez Notes'.

Recomanacions per evitar ser víctima d'un ciberatac

L'empresa de seguretat a internet ha compartit a la seva pàgina web una sèrie de consells per evitar que els usuaris siguin partícips d'aquests atacs. Les recomanacions de McAfee són les següents.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
McAfree fa una sèrie de recomanacions per evitar ser víctima d'un ciberatac. | Getty Images
 

1. Elimina les aplicacions falses

Tot i que Google ja s'ha encarregat d'esborrar les aplicacions falses que es trobaven disponibles a la seva botiga, encara hi ha el risc de patir un atac. Per evitar-ho, cal que els usuaris eliminin aquestes aplicacions dels seus dispositius mòbils.

2. Descarrega les aplicacions a les botigues oficials

Les botigues d'aplicacions com ara Google Play o App Store fan servir mecanismes de seguretat per garantir que els serveis que ofereixen són fiables.

Tot i que, en algunes ocasions, les aplicacions fraudulentes aconsegueixen colar-se al sistema, la majoria es troben disponibles en altres fonts no oficials. Per això, McAfee recomana que abans d'instal·lar una nova app s'investigui la font i el desenvolupador.

3. Desconfia de les ressenyes

En algunes ocasions, els estafadors afegeixen ressenyes falses per enganyar els usuaris. Desconfia d'aquelles aplicacions que tenen moltes ressenyes amb la màxima puntuació i fixa't en els comentaris. McAfee aconsella comparar els escrits per percebre si es tracta de textos predefinits.

4. Comprova que el mòbil funciona correctament

Si el teu telèfon mòbil té comportaments estranys inusuals, potser has estat víctima d'un ciberatac. En aquest cas, cal revisar les aplicacions descarregades i els últims canvis del dispositiu.