Tractar el càncer mitjançant vacunes podria estar més proper del que creiem. Recents investigacions científiques confirmen que els avanços són molt esperançadors. Des de BioNTech, l'institut que sembla encapçalar aquestes investigacions, s'atreveixen a posar-ne una data.
L'ús de vacunes per tractar el càncer
El càncer és un grup de diferents malalties causades per cèl·lules que s'han tornat malignes.Els tumors cancerosos sorgeixen com a resultat de l'activitat anormal de les cèl·lules malignes i es poden estendre des del punt d'origen a altres parts del cos. Pot ser una malaltia potencialment mortal, però el pronòstic n'ha millorat amb el desenvolupament de diagnòstics i tractaments. I ara les vacunes poden ser el futur.
No en va, les vacunes anticàncer podrien estar àmpliament disponibles per a una part dels pacients en aquesta dècada. Això ho prediu la parella que hi ha darrere d'una de les vacunes corona més utilitzades. El seu treball amb les vacunes contra la covid-19 van suposar un abans i un després a l'actual pandèmia de coronavirus. Tot i que és possible que no et sonin, si et parlem de l'empresa BioNTech, possiblement sí que sàpigues qui són.
Efectivament, els professors Uğur Şahin i Özlem Türeci van cofundar l'empresa de biotecnologia BioNTech que va desenvolupar en cooperació amb Pfizer la vacuna corona d'ARNm (àcid ribonucleic missatger) d'èxit mundial.
Quan estaria disponible la possible vacuna contra el càncer?
La parella va dir en una entrevista a laBBC que han aconseguit avanços en la investigació de les vacunes contra el càncer, cosa que ha fet que els investigadors tinguin esperances. Una cura o almenys una manera de canviar la vida dels pacients pot ser a l'horitzó.
BioNTech té diverses vacunes contra el càncer en fase de recerca clínica, és a dir, s'estan estudiant en subjectes experimentals. Şahin estima que les vacunes contra el càncer estarien en ús «certament abans de 2030». Segons els experts, és cert que les vacunes contra el càncer s'han investigat durant dècades. De fet, BioNTech estava desenvolupant vacunes contra el càncer abans de la pandèmia, fins que es van assignar recursos a les vacunes contra el coronavirus.
La vacuna per a la covid pot ser útil
Durant l'entrevista, el professor Şahin va dir a la BBC que les vacunes contra el càncer, que es troben en fase de recerca, usen la mateixa tecnologia d'ARNm ja coneguda. Això sí, en lloc d'un coronavirus, una vacuna contra el càncer estimularia la resistència per atacar les cèl·lules canceroses.L'editora del programa de la BBC, Laura Kuenssberg, va preguntar si és possible que la vacuna contra el càncer no funcioni.
Segons Türec, tot allò que els investigadors han après sobre el sistema immunitari i el funcionament de les vacunes contra el càncer dona suport al fet que les vacunes poden afectar les cèl·lules canceroses.
Tanmateix, queda per veure com es combinarien altres tractaments contra el càncer amb la vacuna en el treball pràctic del dia a dia.Per exemple, potser el resultat més efectiu s'assoleixi amb tractaments combinats, on la vacuna es combina, per exemple ,amb radioteràpia i cirurgia (o quimioteràpia).
Hi ha diferents investigacions en marxa
BioNTech té com a objectiu desenvolupar tractaments especialment per al càncer de còlon i el melanoma, però també per a altres classes.Tot i això, desenvolupar vacunes per tractar el càncer no és senzill. Les cèl·lules canceroses poden consistir en moltes proteïnes diferents. Per això, és difícil desenvolupar vacunes que siguin efectives contra totes les cèl·lules canceroses sense danyar les cèl·lules sanes.
Molts assajos de vacunes contra el càncer estan en marxa a diferents parts del món. La nova generació de vacunes contra el càncer no només pot prevenir el desenvolupament del càncer, sinó que també pot destruir petits tumors cancerosos que ja han sorgit.