Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.

Si tens deutes, Hisenda te'ls perdona si no superen una quantitat de diners

Hisenda vol evitar les mesures recaptatòries que impliquin un profit nul

Les persones que tinguin deutes pendents amb Hisenda estan d'enhorabona. Ens acabem d'assabentar que l'Agència Tributària no té previst reclamar una sèrie de quantitats als contribuents. 

En aquest cas es refereixen sobretot als pagaments endarrerits a l'1 de juny de 2022 que estiguin per sota dels 3 €. Per tant, quedarien anul·lades i se'ls donaria de baixa als comptes de l'administració. Així ho recull una resolució signada per la Direcció General de l'Agència Tributària i la Intervenció General de l'Administració de l'Estat.

Aquesta mesura començarà a aplicar-se a partir dels 15 dies següents a la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). S'hi determina l'eliminació dels deutes esmentats, a més de donar-los de baixa en la comptabilitat. Recalquen que afecta tots aquells que tinguin pendent algun pagament que sigui inferior als 3 €.

Hi expliquen que aquesta decisió es pren bàsicament per qüestions econòmiques. Donen a entendre que es tracta d'una xifra «insuficient» per a tot el sacrifici que n'exigeix de la recaptació. És a dir, els tràmits impliquen un esforç monetari més gran que els diners que se n'obtindrien.

Monedes d'1 euro
Hisenda considera que no treu cap profit dels deutes de menys de 3 €. | Getty Images

L'Agència Tributària justifica el perdó als contribuents amb deutes

Tant l'Agència Tributària com la Intervenció de l'Estat són molt clars en aquest propòsit. Amb aquesta acció volen evitar actuacions recaptatòries que impliquin un «profit nul» per a les arques de l'Administració Pública.

Incideixen que «aquest és el cas de les liquidacions amb una exacció que genera uns costos superiors als recursos que se'n poguessin derivar». Sense cap dubte, suposa un alleujament per a alguns contribuents que, tot i mantenir un deute mínim, seguien al punt de mira del fisc.

Per tant, en cas de tenir pendent un abonament inferior als 3 €, s'anul·larà el deute i el donaran de baixa en la comptabilitat d'Hisenda. «A aquest efecte, el Departament d'Informàtica Tributària executarà el procés informàtic que permeti la baixa al compte de les liquidacions esmentades», així ho indica el text del BOE.

Com puc saber si tinc deutes amb Hisenda?

En cas que sospitis que tens un deute amb l'Agència Tributària, disposes de dues vies per confirmar-ho. En primer lloc, pots acudir a la delegació d'Hisenda més propera per fer aquesta consulta. Hauràs de sol·licitar cita prèvia i esperar que facin el tràmit el mateix dia que hi vagis.

Diners
Comprova si tens cap deute amb Hisenda actualment. | GETTY IMAGES

L'altra possibilitat consisteix a fer l'operació per Internet. Al web d'Hisenda has de fer clic en l'apartat 'Consulta de deutes'. Et demanaran que introdueixis el DNI o que hi accedeixis amb un certificat o DNI electrònic. Un cop dins, hi haurà una finestra on es recolliran els deutes que mantinguis, si és que n'hi ha. L'Agència Tributària t'informarà del concepte del deute, l'import total, la quantitat pendent d'abonament i la situació d'aquest deute.

Què he de fer si tinc un deute?

Quan comprovis que hi ha un deute amb el fisc, tens dues alternatives. El més normal és que el paguis: hauràs d'aconseguir una carta de pagament amb la qual hauràs d'anar al banc o fer l'abonament amb targeta. Un cop fet l'ingrés, hauràs de demanar un certificat que acrediti que ets al corrent de pagament amb Hisenda que et servirà per a moltes coses, per exemple: per sol·licitar finançament als bancs o realitzar tràmits administratius.

Si no disposes de recursos per afrontar aquest pagament, el més normal és que demanis un ajornament o un fraccionament. En aquest cas, l'Agència Tributària hi sumarà interessos i t'obligarà a pagar més amb el temps.