Foto de les mans d'una persona gran.

Aquests pensionistes han de mostrar la fe de vida per continuar rebent la jubilació

Revelen quins pensionistes han de demanar-la per no perdre la pensió

Quan estem més a prop d´arribar a l'ocàs de la nostra vida professional, els dubtes ens assalten. Cal saber quins són els requisits i tràmits de la Seguretat Social per poder cobrar una pensió de jubilació més que merescuda. Un d'aquests tràmits en què moltes vegades no solem reparar és lliurar la fe de vida a la Seguretat Social.

És cert que no a tots els pensionistes se'ls requereix que lliurin aquest document i així ho explica l'asseguradora Mapfre al seu bloc sobre jubilació i pensions. Exposa qui són aquells que l'han de lliurar i el motiu pel qual han d'emprendre aquest tràmit.

Des de la mateixa Mapfre s'apunta que només els pensionistes que viuen a l'estranger han de presentar la fe de vida per cobrar aquesta pensió. La resta de persones que es jubilen no han de fer aquest tràmit, excepte si la Seguretat Social els ho requereix per alguna raó.

Els pensionistes que estan obligats a presentar la fe de vida o perdran la pensió

Aquest tràmit s'ha de fer el primer trimestre de l'any, concretament entre els dies 2 de gener i 31 de març. I l'objectiu del mateix és que la Seguretat Social sàpiga amb certesa que el pensionista és viu i ha de seguir pagant-li aquesta pensió de jubilació.

Dues persones grans revisant un document i rient
La fe de vida és d'obligat compliment si no resideixes a Espanya | Getty Images

Si parlem dels pensionistes que viuen a Espanya, poden respirar tranquils perquè no estan obligats a lliurar aquesta fe de vida. Si ens fixem en l'article 17.5 del Reglament General de la Gestió Financera de la Seguretat Social, la responsabilitat esmentada la tenen les entitats financeres.

Aquestes són les que han d'avisar la Seguretat Social que el pensionista és viu. A més, hi ha un cas en què sí que es demana la fe de vida als pensionistes. Parlem d'aquells jubilats que tenen una edat molt avançada i que amb prou feines fan aquesta mena de tràmits amb la Seguretat Social.

El que et passarà si no mostres la fe de vida a la Seguretat Social

Amb això, se'ls demana que comuniquin la seva situació al banc perquè aquests informin puntualment a la Seguretat Social.

Mà dreta d'una dona amb anell, agafant diners d'una finestreta
Et poden prendre la pensió si no presentes la fe de vida | Getty Images

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

En cas de no fer aquest tràmit, l'Estat no tindria aquesta prova de vida i pot entendre que el pensionista ha mort. Així, li retirarà la prestació per jubilació i la seva comesa no serà altra que intentar certificar aquesta mort.

Pel que fa a la manera d'aconseguir aquesta fe de vida, ens hem d'adreçar al Registre Civil, un organisme dependent del Ministeri de Justícia. Allí podrem expedir aquest document on venen assenyalats els detalls més importants d'una persona, com és l'estat civil, entre d'altres.

L'obtenció de la fe de vida és un tràmit totalment gratuït

Per aconseguir aquesta fe de vida, en cas de viure a l'estranger, s'hi pot accedir mitjançant un notari que acrediti que la persona és viva. O bé mitjançant el consolat del nostre país o a les conselleries o Seccions de Treball, Migracions i Seguretat Social del país en qüestió.

Si viu a Espanya i ho necessita, ho pot requerir a l'Oficina del Registre Civil del lloc de residència on s'hagi inscrit el naixement de l'interessat.

Val a dir sobre aquest tràmit que l'obtenció de la fe de vida és totalment gratuïta. No cal esperar res pel mateix, ja que en el moment en què la sol·licitis, t'ho lliuren de manera immediata. Per tant, pren nota d'aquesta sèrie de consells si no vols que et treguin la pensió per la qual tant has lluitat al llarg de la teva vida professional.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!