Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mans subjectant un bastó amb una imatge destacada a la dreta d'un conjunt de bitllets i monedes

Aquests pensionistes no cobraran la paga extra de juny

Alguns pensionistes poden no cobrar la paga extra d'estiu a causa de certes condicions que juguen en contra

A Espanya, tant els salaris dels treballadors com les prestacions públiques dels pensionistes s'abonen en 14 pagues mensuals. Dotze ordinàries corresponents a cada mes de l'any i dues extraordinàries. No obstant això, hi ha algunes excepcions importants en el cas de les pensions derivades d'accidents de treball o malalties professionals.

Les pagues extraordinàries, comunament conegudes com l'extra d'estiu i la de Nadal, són esperades amb ànsies per molts. La paga extra d'estiu sol ser abonada pels bancs entre el 22 i el 26 de juny.

La paga extra de Nadal, per la seva banda, s'abona generalment al novembre, també entre el 22 i el 26 d'aquell mes. Aquestes pagues addicionals són equivalents a les pagues ordinàries, sempre que el dret a la pensió s'hagi reconegut durant els sis mesos anteriors al cobrament. Si no és així, es percebrà una quantitat proporcional.

Tot i això, no tots els pensionistes reben aquestes 14 pagues. Aquells la pensió dels quals deriva d'un accident de treball o una malaltia professional reben els pagaments en 12 mensualitats. Això no vol dir que rebin menys diners en total; simplement, les dues pagues extraordinàries es prorrategen al llarg de les dotze mensualitats ordinàries.

Imatge de fons d'un home gran mirant uns papers, i una altra imatge d'una persona ficant una carta a una bústia
Una pensió per accident o malaltia tindrà les pagues prorratejades | Deyan Georgiev, Pexels

Per aquesta raó, al juny, aquests pensionistes no rebran una paga doble com passa amb altres pensionistes i treballadors assalariats. En canvi, veureu el vostre ingrés mensual habitual, que ja inclou una part d'aquestes pagues extraordinàries distribuïdes al llarg de l'any. Aquest sistema assegura que el seu ingrés mensual sigui consistent, sense els pics addicionals que representen les pagues extres per als altres.

Quan aquests pensionistes arribin a l'edat legal de jubilació i si compleixen les condicions exigides, podran passar a cobrar una pensió de jubilació. En aquest moment, sí que percebran la seva prestació en 14 pagues, com la resta dels pensionistes i treballadors assalariats.

Uns avis amb la seva néta somrients
Un cop siguin jubilats podran accedir a les 14 pagues | Monkey Business Images

Aquesta diferència en la forma de pagament està dissenyada per assegurar que els pensionistes rebin una quantitat justa i proporcional al que hagin cotitzat. A més a més, aquest mètode pot ajudar a una millor planificació financera mensual per a aquells que reben aquestes pensions específiques.

Els que reben pensions per accidents o malalties professionals tenen un ingrés mensual que ja inclou aquestes pagues, distribuïdes equitativament al llarg de l'any. Això assegura que el nivell d'ingrés mensual sigui constant i predictible.