Foto d'una factura de la llum i dos bitllets d'euro.

Aquests són els requisits per aconseguir l'abonament social elèctric a Catalunya

Coneix les condicions que imposa el Govern per beneficiar-se aquesta ajuda

El bo social elèctric permet estalviar molt a les factures, però per aconseguir-ho cal complir amb una sèrie de requisits. Recentment, el Govern, a més d'augmentar el percentatge de descompte a la tarifa, també serà més gran el nombre de beneficiaris. Per això intentar aconseguir el bo pot resultar fonamental aquest hivern, amb el preu del gas i la llum disparats.

El Govern ha engegat una nova categoria per a les llars amb treballadors de baixos ingressos. Aquests tindran la possibilitat de comptar amb una rebaixa del 40% a la factura de la llum.

Entre les mesures implantades per l'Executiu també es preveu la tarifa regulada de gas per a les comunitats amb calefacció central. En el cas d'aquesta darrera proposta, l'estimació és que puguin reduir la despesa en el consum de gas 1,7 milions d'habitatges.

Quines són les condicions per aconseguir el bo elèctric?

Per gaudir dels avantatges del bo elèctric, en primer lloc caldrà tenir contractat el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC). Es tracta del contracte fixat pel Govern, on el que ha abonat l'electricitat consumida és el preu de l'energia, més impostos i peatges.

Només es pot contractar aquesta opció quan hi hagi una potència per sota dels 10 kW. També exigeixen que es compleixin una sèrie de requisits personals i de renda. Distingeixen entre el consumidor vulnerable i el vulnerable sever.

Foto de monedes apliades
L'estalvi és considerable per a les llars amb menys recursos | GETTY IMAGES

En el cas del primer, el descompte que se li aplicarà serà del 25%, ampliant-se de manera excepcional al 60% fins al 31 de desembre. La renda de la unitat de convivència ha de ser igual o inferior a 1,5 x IPREM de 14 pagues. Si aquesta unitat està composta per més d'una persona, el multiplicador de renda sincrementarà per 0,3% per cada membre major d'edat.

Altres condicions per gaudir d´aquest bo social és que es tracti d´una família nombrosa. També es recull que es puguin beneficiar les llars on tots els seus membres percebin una pensió mínima per part de la Seguretat Social.

A més, no han de comptar amb altres ingressos l'import agregat dels quals a l'any superi els 500 euros. L'altra possibilitat és que l'usuari o algun component de la unitat cobri l'ingrés mínim vital.

Ajuda per a l'usuari vulnerable sever

Quan es tracti d‟un usuari vulnerable sever, les condicions es milloraran per part de l'Executiu. El descompte s'elevarà fins al 40% i arribarà fins al 70% fins a finals d'aquest any de manera excepcional.

Entre els requisits que es reclamen hi ha que es rebi una renda anual inferior al 50% dels llindars fixats per considerar-se usuari vulnerable. Una altra possibilitat és comptar amb el títol de família nombrosa, on la renda estigui per sota de 2 x IPREM de 14 pagues. Això suposa, 16.212,56 euros.

També es consideren molt vulnerables el consumidor o unitat familiar que compta amb una renda anual per sota de l'IPREM de 14 pagues. Els components del nucli han de percebre una pensió mínima i els ingressos d'altres fonts no poden superar els 500 euros. Passarà el mateix amb els que percebin l'Ingrés Mínim Vital.

Una persona fa números amb una calculadora
El Govern ha posat la seva atenció a la població més vulnerable | GTRES

També afectarà els usuaris en risc d'exclusió social

Per ser considerat usuari en risc d'exclusió social cal que el titular del contracte compleixi amb els requisits dels vulnerables severs. A més a més, se li exigeix que estigui sent atès pels serveis socials de l'administració. Ells s'ocuparien de finançar la meitat de la factura.

A més, es recorda que en el cas de no poder assumir temporalment l'abonament de la factura esmentada, no se li podrà tallar el subministrament. Per tant, revisa a fons les condicions imposades del Govern, i comprova si et pots beneficiar d'aquesta ajuda tan interessant.