Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge de treballadors esclaten contra el simulador de la Seguretat Social

Aquests són els treballadors que s'hauran de jubilar amb 66 anys a Espanya

L'edat de jubilació pateix variacions cada any segons les cotitzacions, i així serà fins a l'any 2027

La sostenibilitat del sistema de pensions és una de les grans preocupacions a Espanya. Cada cop hi ha més jubilats i, juntament amb l'augment de l'esperança de vida, deriva a dedicar més diners a aquest aspecte. Segons les dades facilitades per La Moncloa, el 2024 es van destinar 9.288 milions d'euros a pensions de jubilació.

Així mateix, l'assentament de la piràmide poblacional invertida suposa un gran problema greu. Hi ha més gent gran i menys naixements, i això requereix més despesa pública en pensions i aplicar canvis per garantir les prestacions a tots els jubilats.

Des del 2019, l'edat ordinària de jubilació ha anat creixent. El 2027, hi haurà persones que hauran de posar fi a la seva vida laboral amb 67 anys. La Seguretat Social estableix tots els criteris i, el 2024, aquesta edat ja s'ha endarrerit dos mesos.

Quins treballadors no es podran jubilar abans dels 66 anys el 2024?

I és que, aquest any, els treballadors que han cotitzat almenys 38 anys es podran jubilar amb 65 anys. Tot i això, les persones que no arribin a aquest temps cotitzat, hauran d'esperar als 66 anys i sis mesos. El 2023, l'edat era de 66 anys i quatre mesos.

És important destacar que els treballadors amb menys de 33 anys cotitzats no poden accedir a la jubilació anticipada, sigui voluntària o no. A més, dos dels anys cotitzats han d'estar dins dels 15 anteriors al fet causant. En cas de no assolir aquest període de cotització, hauran d'esperar fins als 66 anys i sis mesos per optar per la retirada i rebre les pagues pertinents.

El temps mínim de cotització a la Seguretat Social per accedir a la pensió contributiva de jubilació és de 15 anys. Les persones que no compleixin aquest temps poden optar per la pensió no contributiva. Les gestionen l'Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO) o les comunitats autònomes amb competència, i la quantia és de 517,90 euros a 14 pagues.

La quantitat que rebin els jubilats que hagin complert aquests 15 anys, amb la pensió ordinària, dependrà dels anys cotitzats. Per tant, com menys anys s'hagin cotitzat, menys quantitat perceps. Aquest 2024, la pensió màxima és de 3.175 euros.