Aqualogia

Aquologia, el projecte educatiu que ajuda als més petits a apreciar la importància de l'aigua

L'any passat, 4.246 alumnes van participar al programa educatiu

La sensibilització i conscienciació de les persones sobre la importància del ús i la cura de l’aigua i del medi ambient són clau per fomentar-ne una gestió responsable, i aquests valors s’han de promoure des de ben petits. L'empresa SOREA, centrada en la gestió del cicle integral de l’aigua, ha desenvolupat un programa educatiu anomenat Aqualogia amb l'objectiu de donar a conèixer el cicle natural i urbà de l’aigua  mitjançant recursos educatius digitals i interactius.

El programa s’emmarca dins el pla estratègic de la companyia que, sota el nom  L’Efecte Blau, estableix uns objectius per avançar en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible establert per Nacions Unides. Un total de 4.246 alumnes de 68 centres escolars catalans van participar en aquest programa durant el curs escolar del 2018-2019.

Gràcies a diferents vídeos, jocs i experiments, els alumnes  poden treballar a l’aula quins usos es fa de l’aigua al seu centre escolar, com arriba aquest bé bàsic a les seves cases o quins tractaments hem de fer per poder beure- la o per retornar-la al medi natural. Amb aquests mecanismes, que resulten totalment lúdics, els estudiants entenen la importància de consumir l’aigua de manera responsable.

Ensenyenen als alumnes la gestió de l'aigua

Aqualogia
Cada sessió dura uns 90 minuts | SOREA

Els educadors i educadores que duen a terme les sessions d’Aqualogia a les aules dels centres també posen a disposició del professorat una eina didàctica adaptada al currículum de cada cicle educatiu perquè puguin seguir tractant el tema al llarg del curs. «És habitual que en acabar la sessió ens diguin: ‘Doncs  sí que costa poder tenir aigua a casa’ o ‘Mai m’havia preguntat què passa amb l’aigua que ja havia utilitzat’» asseguren.

Aqualogia amb les seves sesions aconsegueixen que l'alumnat pugui entendre que la forma en com es gestiona l'aigua és complexa, i que és necessari fer-ne un consum responsable perquè té conseqüències sobre el medi ambient, la societat i l’economia», afirma Aísa Sevilla, responsable d’Operacions Acadèmiques i Serveis Educatius de l’Escola de l’Aigua, l’entitat encarregada de dur a terme les sessions.

Les activitats són adaptades als diferents nivells educatius i inclouen contes interactius, jocs digitals en els quals es localitzen els diferents usos de l’aigua al centre educatiu i experiments amb aigua. Cada sessió d’Aqualogia dura 90 minuts, s’inicia amb el conte interactiu que inclou la detecció de coneixements previs que tenen els alumnes. Al acabar es realitza una avaluació de la sessió, on tots els centres que van participar en el programa el passat curs escolar l’hi van atorgar la màxima puntuació.

És important que els nens aprenguin des de petits

«Encara que el professorat se senti capacitat per parlar de l’aigua, pocs coneixen realment com funciona el seu cicle integral. Per això, el que més valoren és que els hi expliquem quina és la nostra experiència gestionant l'aigua urbana, aportant detalls que no apareixen als llibres de text i, a més a més, fent-ho d’una manera amena i participativa», afegeix Sevilla.

L'empresa va començar a implementar el programa durant el curs escolar 2013-2014. La valoració tant del professorat com dels professionals de SOREA ha estat tan positiva que s’ha trobat la manera de satisfer la creixent demanda que hi ha hagut des dels centres educatius. Per aquest motiu, expressen: «Encetem un  nou curs escolar amb la il·lusió de portar el programa Aqualogia a moltes més escoles».

També et pot interessar...