El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, anunciaran aquest dijous al vespre les noves restriccions per l'augment de casos de covid-19, segons han confirmat a l'ACN fonts de l'executiu.
El Govern recularà en la reobertura després de les males dades dels últims dies. Aquest cap de setmana, justament, estava previst que el confinament deixés de ser municipal i passés a ser comarcal. Caldrà veure si aquesta decisió es manté i si es prenen mesures sobre la restauració i altres sectors.
«Caldrà fer sí o sí passos enrere en la reobertura»
Aragonès ja avançava aquest matí en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio' l'existència d'unes noves mesures restrictives que s'estaven ultimant des de la Generalitat, ja que reconeixia que si només es tinguessin en compte els criteris sanitaris, caldria tancar-ho tot de nou: «Hem d'anar fent cirurgia prima perquè aquestes decisions tenen una afectació sanitària, reduir el nombre de contagis i protegir la salut, però també tenen una afectació econòmica». És per això manifestava que és necessari fer un «pas enrere» i aplicar les restriccions «com més aviat millor».
La consellera de Salut, Alba Vergés, ja ha avisat aquest matí que les noves mesures serien «impopulars», i ha demanat que ningú s'ho prengui com un càstig. En aquest sentit ha recalcat que l'empitjorament dels indicadors i la possibilitat d'una tercera onada obliguen a fer «sí o sí passos enrere en la reobertura».
De fet, en el pla de reobertura ja es preveia que caldria revisar les mesures preses en el cas que la velocitat de contagi superés l'1 i augmentessin els ingressos hospitalaris per coronavirus a Catalunya. Aquest dijous s'ha arribat a una velocitat de contagi d'1,34, és a dir, que cada 100 persones en contagien 134, de mitjana. Aquest marcador, però no és l'únic que augmenta, ja que també continua creixent el risc de rebrot, fins als 274.
En les últimes hores s'han notificat 2.145 casos nous i 30 morts mentre que també han augmentat els pacients ingressats als centres hospitalaris, hi ha 1.532. D'aquestes, 345 estan a la Unitat de Cures Intensives (UCI), la mateixa xifra que fa 24 hores.
Les dades mantenen una tendència negativa pocs dies abans de Nadal
El d'enguany serà una Nadal atípic a causa de la pandèmia i tot i que des de la Generalitat es vol continuar amb el pla de Nadal establert, Aragonès explicava aquest matí que en cas de canviar les circumstàncies seria obligatori revisar-lo per a modificar-lo.
És per això i, davant les xifres negatives dels últims dies, que el vicepresident ha demanat a la ciutadania que per aquestes dates hi hagi «més responsabilitat individual i col·lectiva que mai». Caldrà esperar per saber quina és la decisió final que el govern prendrà sobre el pla de Nadal després que ahir Sanitat anunciés que aquest es mantindria, però quedava oberta la possibilitat que les autonomies apliquessin mesures més restrictives en funció de l'evolució epidemiològica al seu territori.
Així doncs, es podrien modificar qüestions com el toc de queda la nit de Nadal i la de Cap d'Any o la quantitat de persones que poden reunir-se durant les trobades que tindran lloc en aquestes dates tan assenyalades.
De moment, el que sí que se sap és que la tornada a l'escola després de les vacances de Nadal s'endarrereix fins a l'11 de gener, tal com va anunciar Educació. D'aquesta manera, s'espera poder separar encara més les trobades de les celebracions per les festes nadalenques i el retorn dels alumnes a les escoles amb l'objectiu de minimitzar el risc de contagi.