Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

Aragonès demana responsabilitat i diu que els propers dies són «extremadament crítics»

El vicepresident demana no caure en l'«autocomplaença» per arribar al Nadal amb una pandèmia «controlada»

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania, empreses i sectors que han iniciat la reobertura a no caure en «l'autocomplaença». En una intervenció al Parlament, Aragonès ha apuntat que el país «se'n està sortint» de la pandèmia però que cal «aprendre de les lliçons» i tocar «de peus a terra amb humilitat».

«En qüestió de dies la pandèmia es pot descontrolar i quan ho fa és difícil d'aturar», ha assenyalat. El republicà ha alertat que alguns indicadors de la propagació tornen a créixer i que, per evitar-ho, cal un «compromís ciutadà». Ha sentenciat que els propers 20 dies són «extremadament crítics» i que cal arribar al Nadal amb una situació «controlada».

El Govern ja té clars els aixecaments de restriccions per Nadal

Tot plegat, el mateix dia que el Govern de la Generalitat ha preparat un pla específic per a les festes de Nadal que implica canvis en les normes i restriccions per la pandèmia de la covid-19. Així, segons ha anunciat al ple del Parlament el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, l'executiu contempla relaxar el toc de queda en els dies més assenyalats, i que la nit de Nadal —24 de desembre— i la nit de Cap d'Any —31 de desembre— el confinament nocturn comenci a la 1.30 hores de la matinada. De la mateixa manera, la nit de Reis —5 de gener— el toc de queda es retardarà a les 23.00 hores de la nit. La resta de dies es mantindrà a les 22.00 hores.

Aragonès també ha avançat que el pla per al Nadal manté el límit de persones per a reunir-se en un mateix grup en 10, tal i com està previst a la reobertura que ja s'aplica. De la mateixa manera, ha comentat que el Govern no preveu establir canvis en les mesures de perimetratge, i si s'avança en les fases previstes al pla de reobertura, les festes de Nadal es passaran sense cap mena de restricció de mobilitat. El republicà ha reconegut que els catalans hauran de celebrar un Nadal «molt diferent» però ha defensat fer-ho amb la «màxima seguretat i tota la responsabilitat». Ha explicat que a tothom li agradaria poder celebrar trobades socials amb amics i família però que cal complir les restriccions.