El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa amb mascareta

Aragonès descarta el confinament total i traspassa la responsabilitat a Sánchez

El vicepresident remarca que aquesta opció implica compensacions i conseqüències «que s'han de poder afrontar»

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha assegurat que Catalunya no pot decidir aplicar un confinament domiciliari i que es tracta d'una decisió que l'ha de prendre el govern espanyol perquè tingui «força legal». En una entrevista a 'Els Matins de TV3', Aragonès ha afegit que des del Departament de Salut no s'ha proposat aquesta opció i ha remarcat que «implica compensacions i conseqüències que s'han de poder afrontar».

«Si des del Departament de Salut se'ns diu que cal avançar cap a un confinament domiciliari, ho estudiarem i ho posarem en ponderació», ha afegit. D'altra banda, ha assegurat que la celebració de les eleccions és una qüestió de risc sanitari: «Quan es van suspendre les eleccions basques, a Catalunya hi havia 200 persones a les UCIs. Ara, més de 600». Pel que fa a la nova data proposada, el 30 de maig, Aragonès creu que «tindrem la vacunació molt avançada. Vam prendre una decisió per unanimitat, aconsellats per molts experts i científics».

Cal destacar que l'expresident Quim Torra ha proposat a governs i partits que valorin la possibilitat d'un confinament domiciliari i la «restricció absoluta de mobilitat fora de serveis essencials». És a dir, una situació semblant a la de la primera onada. En un comunicat, Torra defensa que és molt millor una «aturada dràstica i total» que afecti tothom que no pas una «lenta agonia» que perjudica sempre els mateixos sectors.

 

Budó tampoc preveu per ara un confinament domiciliari a Catalunya

En aquest mateix sentit, la portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, tampoc preveu per ara un confinament domiciliari a Catalunya. En una entrevista a Ser Catalunya, la consellera de la Presidència sí que creu que l'Estat haurà de decretar el confinament domiciliari «a curt termini», sigui en general o per territoris: «No sé què estan esperant a fer-ho»,

Tot i això, Budó ha recordat que, de totes maneres, Catalunya no té competències per imposar la mesura. La portaveu ha insistit que les autoritats sanitàries recomanen que les eleccions se celebrin entre el maig i juny, i ha apuntat que és un «disbarat» esperar fins al 8 de febrer la decisió ferma del TSJC sobre la data electoral.

Budó ha argumentat que Catalunya no pot decretar el confinament domiciliari, encara que les autoritats sanitàries recomanessin aquesta mesura -que ha insistit que per ara no és el cas. La portaveu del Govern en funcions ha subratllat que, en tot cas, sí que troba que el confinament domiciliari s'hauria d'aplicar ja en alguns territoris de l'Estat.

«Estem molt preocupats, sí que a curt termini l'hauria de decretar, no sé si en general o per territoris. No sé què estan esperant a fer-ho», ha asseverat Budó. La consellera ha afegit que potser d'aquí a unes setmanes pot arribar a Catalunya el «descontrol» que creu que hi ha a l'Estat.