Imatge del president de la Generalitat, Pere Aragonès

Aragonès pren una decisió d'última hora per la guerra d'Ucraïna: «És excepcional»

«Davant d'aquesta situació excepcional serem a tot arreu», diu el president, que assistirà a la conferència de presidents per abordar les conseqüències de la guerra d'Ucraïna

No ho acostuma a fer, però l'excepcionalitat és un grau. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous que assistirà finalment a la conferència de presidents d'aquest diumenge per abordar les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. 

Aragonès ha argumentat que tot i que la Generalitat sempre prioritza les relacions bilaterals amb el govern de l'Estat, aquesta és una situació «excepcional» i cal la «màxima coordinació». 

Al seu parer, de la trobada han de sortir decisions. «És el moment de les mesures valentes», ha indicat. «Quan això impacta en el rebut de la llum de totes les llars, quan les empreses aturen la seva producció i quan ja estem des de fa dies compromesos amb l'acollida de persones refugiades, davant d'aquesta situació serem a tot arreu», ha conclòs.

Sense acords en un dia clau entre Rússia i Ucraïna

La reunió entre Ucraïna i Rússia a Turquia per intentar acostar posicions sobre el conflicte ha acabat sense cap acord substancial que permeti assolir un alto al foc o nous corredors humanitaris. 

Imatge de les ruïnes de l'hospital infantil de Mariúpol després del bombardeig rus
La invasió russa a Ucraïna segueix deixant desenes de bombardejos a les ciutats ucraïneses | Cedida

A la sortida de la trobada, el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba, ha dit que ha fet «tot el possible» per intentar trobar «una solució diplomàtica a la tragèdia humanitària» que viu el país arran de la invasió. 

En una compareixença paral·lela, el rus Sergei Lavrov ha afirmat que en la reunió «ningú havia d'acordar un alto al foc» i que les demandes de Rússia són «ben conegudes» pels ucraïnesos. Lavrov ha acusat Ucraïna d'actuar per «l'aparença exterior» i ha dit que la premsa «manipula» sobre l'atac a una maternitat a Mariúpol.

El ministre ucraïnès Dmytro Kuleba ha remarcat precisament en roda de premsa que allà on la situació és més cruenta és a Mariúpol, on ahir l'exèrcit rus va bombardejar un hospital maternoinfantil.

Kuleba ha proposat durant la trobada amb Lavrov que s'establís un corredor humanitari, que per una banda permeti evacuar la població civil i, per l'altra, entrar ajuda a la ciutat assetjada. A més, el ministre d'Exteriors també ha sol·licitat a Rússia un alto al foc de 24 hores, per permetre atendre la població i la urgència «humanitària» a la zona del conflicte.

«Per desgràcia», ha puntualitzat, durant la reunió trilateral no hi ha hagut avenços. "No hem fet progressos en aquest punt", ha dit Kuleba.