Paisatge de vinyes al Penedès.

L'Arboç insta la Generalitat a reprendre el Pla Director Urbanístic del polígon de Sant Marçal

El govern local creu que és un projecte vital per la indústria en un moment de crisi al Penedès

L'Ajuntament de l'Arboç ha aprovat en un ple extraordinari demanar a la Generalitat la represa del projecte per fer el nou polígon Sant Marçal-Cal Vies. Amb el suport del PSC, el ple ha demanat que es reprenguin els treballs de redacció del Pla Director Urbanístic (PDU) d'aquest sector. La mateixa petició es va aprovar al juliol a Castellet i la Gornal i està previst que s'aprovi dijous a Castellví.

Aquests són els tres municipis del Penedès que estan afectats pel desenvolupament d'aquest nou polígon de 110 hectàrees. El projecte va quedar aturat per les reticències que havia aixecat al territori durant el procés participatiu. Es van rebre més d'un miler d'al·legacions demanant la seva aturada, almenys fins a concloure el Pla Territorial Parcial (PTP) de la Vegueria.

Possible aval del PTP

Les primeres conclusions de l'avançament del PTP posen de manifest, però, que el projecte seria «compatible» amb els plans supramunicipals. També s'apunta al fet que afavoriria la reactivació econòmica del territori, respectant «la protecció del medi ambient». El text aprovat destaca que el moment de crisi que passa la indústria al Penedès fa més necessari que mai la represa d'aquest projecte.

L'alcalde de l'Arboç, Joan Sans, ha remarcat que calia reprendre el pla perquè hi havia interès d'una empresa per ubicar-se al polígon. Una possibilitat per la qual és necessari, però, «reactivar immediatament» els plans de redacció del PDU. El punt ha rebut el rebuig de la CUP i el Clam, mentre que Junts no ha votat en protesta per haver convocat aquest ple de forma extraordinària.

Crítiques de SOS Penedès

Però el planejament urbanístic segueix envoltat de polèmica i topa amb el rebuig frontal de diverses entitats i grups ecologistes. La plataforma SOS Penedès ha criticat que aquests tràmits es facin el mes d'agost i que les administracions es valguin només de l'avançament del PTP.

Els ecologistes han criticat en un comunicat que el procés participatiu del PTP no hagi servit «per a res». També denuncien que la Generalitat incompleixi el seu compromís amb la ciutadania i prefereixi «obeir els interessos econòmics privats». SOS Penedès pensa que el futur polígon és un «menyspreu» al paisatge agrari.