Imatge d'un senyal de la ZBE instal·lat al ramal de la sortida 14 de la Ronda de Dalt, a l'Hospitalet de Llobregat

L'AMB no donarà autoritzacions diàries a vehicles sense etiqueta en cas d'episodi per NO2

Si ja ho tenien concedit, es mantindrà vigent

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha anunciat que els vehicles sense distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) no podran demanar autorització diària en els dies d'episodi de contaminació per NO2, encara que, si ja ho tenien concedit, es mantindrà vigent.


En un comunicat aquest dilluns, l'AMB ha explicat que en el Consell Metropolità de la setmana passada es va aprovar l'actualització del Protocol d'actuació en cas d'episodi, que també contempla que, en cas d'infracció, s'incrementin les sancions.


En el cas que vehicles sense distintiu ambiental accedeixin a l'àmbit de la Zona de Baixes Emissions Rondes BCN (ZBE) durant un episodi de NO2, les sancions s'incrementaran com a mínim un 50%.


Per a motos, furgonetes i cotxes als quals ja s'aplica el règim sancionador, passarà dels 100 als 200 euros, i per a camions, autobusos i autocars passaran dels 200 als 500 euros, una vegada finalitzi la moratòria que hi ha vigent per a cada categoria de vehicle.


L'AMB ha recordat que, durant els episodis de contaminació, el transport públic ofereix la «màxima capacitat operativa» i també activa la T-Aire, un títol multipersonal de dos viatges integrats, aplicant un descompte del 10%.

L'impacte de les multes a Barcelona

A principis d'octubre Barcelona va iniciar un expedient a més de 10.000 des que el règim sancionador de la ZBE va entrar en vigor el passat 15 de setembre. En concret, són 10.761 vehicles que es consideren infractors pel fet de circular per la ZBE sense tenir etiqueta ambiental de la DGT ni tampoc cap autorització ni moratòria concedida.

«Tot just estan arribant les multes», indicava el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. Abans de l'inici de les sancions, els vehicles sense etiqueta que circulaven per la ZBE eren un 3% del parc circulant a la ciutat. A partir del 15 de setembre -quan van començar les multes-, els cotxes i les motos que van circular sense etiqueta eren de mitjana, l'1,1% del total del parc circulant. 

Així, l'impacte de l'inici del règim sancionador ha estat una reducció de dos punts percentuals, passant del 3% a l'1,1%. Segons admetia Badia, l'entrada en vigor del règim sancionador ha tingut un impacte «baix» en la reducció de vehicles que circulen sense etiqueta, però ho atribueix al fet que les multes estan tot just arribant i encara no han tingut l«efecte» que se'n pot esperar. Pel que fa als vehicles sense etiqueta que tenen moratòria, els N1, furgonetes (fins abril 2021), els N2, N3 i M2, vehicles pesants, camions i autocars petits (fins a juliol 2021) i els M3, vehicles de transport col•lectiu (fins a gener de 2022), suposen entre un 1,5% i un 2% del parc circulant de la ciutat.


D'altra banda, Badia posava èmfasi en què l'impacte gros de la ZBE ja s'havia obtingut abans de l'inici de les sancions, aconseguint el desballestament d'alguns vehicles més contaminants i canvis d'hàbits de mobilitat, per exemple. 


Així, l'Ajuntament de Barcelona es fixa a l'hora de comparar dades amb les del 2017, quan es va anunciar la ZBE. Llavors, el parc circulant sense etiqueta era el 20%. Això suposa, segons dades del consistori, una reducció de 285.000 desplaçaments que es feien amb vehicles sense etiqueta ambiental.


A això se li afegeix una altra dada, que és que el 2017 el 43% dels vehicles del parc circulant tenien etiqueta B (groga), mentre que ara aquest percentatge se situa al voltant del 27%, que representen un total de 265.000 desplaçaments. Per això, Badia ha assegurat que la ZBE Barcelona ha permès en tres anys reduir en més de mig milió de els desplaçaments fets amb els vehicles més contaminants.