Diverses persones en un vagó a l'estació de tren de Lviv durant la invasió russa a Ucraïna

Els refugiats ucraïnesos que arribaran a Catalunya: el Govern posa una xifra

El conseller de Salut descarta que hi pugui haver un rebrot de covid per la baixa taxa de vacunació a Ucraïna

Els refugiats ucraïnesos ja fa uns dies que van arribant a Catalunya. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha posat una xifra aproximada del total de persones d'Ucraïna que arribaran a terres catalanes.

En una entrevista a TV3, el conseller calcula que, pel cap baix, podrien arribar a Catalunya uns 25.000 refugiats ucraïnesos. En aquest sentit, ha indicat que aquesta és la xifra de persones d'Ucraïna que resideixen de manera estable a Catalunya.

En aquest sentit, es pot considerar que podria arribar una xifra similar per afinitats familiars o d'amistats. Ha recordat però, que com a ciutadans europeus es poden moure lliurement pel continent, per la qual cosa, el càlcul pot ser poc precís.

Argimon ha confessat que viu la guerra provocada per la invasió russa d'Ucraïna «amb desolació». El conseller ha augurat que «el que està patint ara la gent ucraïnesa i el que patirem tots durarà temps, perquè no té pinta que el conflicte hagi d'acabar ràpid».

Pel que fa a l'onada de solidaritat que sorgeix de diversos punts d'Europa amb Ucraïna, Catalunya inclosa, Argimon ha explicat que el Govern està en contacte amb el consolat i l'ambaixada del país perquè siguin ells el que indiquin el que necessiten i com ho necessiten.

«Si no —ha advertit— ens podem trobar amb muntanyes de roba o de medicament que no saps si ara és el moment o no», assenyala el conseller de Salut.
 

Prop d'un centenar de menors d'edat d'Ucraïna

Enmig d'aquesta onada solidària, aquest dimecres han arribat a terrassa els autocars procedents d'Ucraïna amb prop d'un centenar de 6 a 16 anys. Uns menors que s'han desplaçat fins a Catalunya gràcies a l'acció de l'ONG Tanu (Terrassa Ajuda Nens d'Ucraïna).

La majoria d'ells provenen d'entorns desestructurats i dels quals prop d'una vintena ja havien estat anteriorment amb famílies catalanes d'acollida. 

Els petits provenen de la ciutat de Nikopol, i part d'ells coneixen el català o el castellà gràcies a les estades que ja han fet en períodes vacacionals a Catalunya, ja sigui en èpoques d'estiu com de Nadal.

L'ONG Tanu va demanar total respecte per als menors d'edat donades les circumstàncies per les quals han hagut de viatjar a Catalunya, en plena invasió russa, motiu pel qual es va emplaçar els mitjans de comunicació a què no s'apropessin a l'espai on era previst que arribessin aquest dimecres al matí.