Imatge d'un esmorzar

El popular esmorzar que s'està esgotant a causa de la guerra a Ucraïna

Els xurrers de València tenen greus problemes per trobar oli de gira-sol

Què està passant amb l'oli de gira-sol? La guerra ja ha causat greus conseqüències a casa nostra. A banda del creixent augment dels preus en les factures de la llum o del gas natural ara, també, afecte a l'or líquid més preuat del mediterrani: l'oli.


Així doncs, moltes empreses de distribució alimentària s'estan veient obligades a adoptar mesures davant la venda d'aquest bé alimentari, com restringir-ne la compra.


L'origen del problema el trobem en el fet que l'oli de gira-sol es tracta d'un producte que es fabrica amb matèria primera procedent d'Ucraïna, el qual és un dels principals productors.

Les xurreries, a l'estocada 

Per conseqüència, l'escassesa sumada a la histèria col·lectiva davant les possibles restriccions per adquirir una ampolla d'oli de gira-sol als supermercats, està afectant greument al sector de les xurreries. La invasió de Rússia a Ucraïna, país del qual Espanya exporta gran part del greix vegetal, ha provocat una escalada imparable del preu d'aquest. El qual és primordial per a poder cuinar xurros, entre altres delícies. 


No estem segurs si d'aquí a uns mesos ens haurem quedat sense poder gaudir d'un dels esmorzars més deliciosos: els xurros. El que és ben cert, tal com informa TV3, és que els xurrers de València no aconsegueixen oli de gira-sol.

El preu de l'oli de gira-sol, disparat 

El col·lectiu lamenta que les grans distribuïdores apugin el preu de l'oli i n'hagin de pagar el litre a preu d'or. I és que si el sector de la restauració no en tenia prou amb la pandèmia del coronavirus, en plena campanya de falles s'enfronta a un nou problema que amenaça el calaix de les seves xurreries. 


Amb l'objectiu de relaxar els ànims, l'Associació Espanyola de Distribuïdores, Autoserveis i Supermercats esmenta que «la demanda anòmala afecta a un número molt limitat de productes relacionats amb l'oli de gira-sol procedent d'Ucraïna i existeixen alternatives tant d'origen com de producte».


Quasi el 70% de l'oli de gira-sol que Espanya importa prové d'Ucraïna i bona part es destina al sector agrícola, l'hostaleria o la indústria conservera i del peix. L'abastiment està garantit a curt termini, però si la guerra a Ucraïna s'allarga en el temps caldrà buscar produccions alternatives com l'oli de soja.