Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la central nuclear de Txernòbil.

Txernòbil podria provocar un núvol radioactiu a tot Europa

L'antiga central nuclear continua sent un perill per a la humanitat

La guerra entre Rússia i Ucraïna no para de deixar seqüeles. Des que Vladímir Putin va alertar que atacaria el seu país veí, el món tremola de por. El més trist de tot és que això encara no s'ha acabat, i pot arribar a ser molt pitjor.

Un dels exemples de l'agreujament del conflicte bèl·lic és ni més ni menys que Txernòbil, l'antiga central nuclear situada a Ucraïna. Recordem el succés del 1986, quan un accident va produir el desastre nuclear més gran de la història.

Pla aeri de la central nuclear de Txernòbil
Txernòbil podria tornar a causar un gran accident que afectaria tot el món | Twitter

A conseqüència de la guerra, els russos han aconseguit la planta nuclear i no sembla que la vulguin abandonar. Allà, el subministrament d'energia està desconnectat, i això podria generar un desastre que afectaria tot Europa.

La guerra pot ser pitjor del que crèiem

Tal com ha advertit avui, 9 de març, la companyia nuclear estatal d'Ucraïna, Energoatom, sense electricitat no es pot refredar el combustible nuclear gastat anteriorment. D'aquesta manera, es podrien alliberar substàncies radioactives que causarien autèntics estralls.

La mateixa empresa assenyala que dins de Txernòbil també hi ha uns 20.000 elements de combustible gastat que no es poden mantenir freds en cas d'apagada. Cal destacar que la central nuclear compta amb generadors d'electricitat d'emergència amb capacitat per a 48 hores, però no se sap si n'hi haurà prou.

Soldat de Ucraïna
La guerra entre Rússia i Ucraïna està sent devastadora | GTRES

El tall d'energia pot arribar a ser letal, ja que el combustible anirà augmentant la temperatura gradualment, i això pot desencadenar un alliberament de la radiació.

El núvol radioactiu pot arrasar el vell continent

«El vent podria portar el núvol radioactiu a altres regions d'Ucraïna, Bielorússia, Rússia i Europa". Així de ferm ha estat el comunicat de la companyia nuclear estatal.

A més, des d'Energoatom han assenyalat que «sense energia, els sistemes de ventilació a la planta tampoc poden funcionar, cosa que exposaria el personal a dosis perilloses de radiació".

Foto d'un soldat rus a Txernòbil
Els soldats russos controlen Txernòbil, i això fa impossible que es transmeti informació des de la central | Getty Images

Per la seva banda, un altre operant ucraïnès, Ukrenergo, ha informat que el principal culpable de la desconnexió és l'ofensiva russa. I és que els esforços per a intentar reparar la connexió de Txernòbil i així evitar una catàstrofe no han estat fructífers a causa de la invasió de Rússia. Encara hi ha combats en curs, i això fa que no es pugui intervenir a la central nuclear.

Impossible contactar amb Txernòbil des de fora

Herman Haluixtxenko, ministre d'energia d'Ucraïna, ha explicat que les autoritats no tenen manera d'informar-se sobre el que passa dins la planta nuclear. Les comunicacions amb el personal de Txernòbil es van tallar des que l'exèrcit rus va arribar al lloc, igual que a la planta de Zaporíjia.

Un senyal de probició de pas a la central de Txernòbil
És impossible contactar amb els operadors que són dins de Txernòbil des que els russos hi van arribar | GTRES

Així mateix, el cap de l'organisme de control nuclear de l'ONU, Rafael Grossi, ha afirmat que ahir es van deixar de transmetre les dades de radioactivitat de la central. Per tant, ha fet una petició a Rússia.

Grossi només reclama que els 210 treballadors que encara són a Txernòbil puguin descansar, ja que fa dues setmanes que no han parat de treballar. Considera que el descans per als empleats és crucial per a mantenir la seguretat nuclear.