Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre

L'avís dels empresaris: l'augment del preu de la llum pot comportar més greus conseqüències

Cañete demana a la Comissió Europea que desvinculi el preu del gas del càlcul de la tarifa elèctrica

Els darrers mesos s'estan particularitzant, en gran part, per l'augment de la factura de la llum i del gas natural a Espanya. Lamentablement, aquest fet està suposant un ofeg econòmic, tant per la població com per a les empreses. 


Per aquest motiu, la patronal catalana de les petites i mitjanes empreses (Pimec) adverteix que l’increment del preu de l’energia posa en «risc» 320.000 llocs de feina. 


Per solucionar-ho, reclama deslligar de manera «immediata» el preu del gas del càlcul de la tarifa elèctrica. 


El president de Pimec, Antonio Cañete, ha alertat que aquesta escalada s’uneix a l’augment dels preus de les matèries i el transport. «Pot ser un camí de difícil retorn», ha alertat per la seva part el responsable d’energia de l’entitat, Joan Vila.


Segons una enquesta elaborada per Pimec, el 16% de les pimes catalanes reconeixen que si no baixa el preu de l’electricitat i el gas natural hauran de cessar la seva activitat.


Des de l'organització empresarial s'ha demanat a la Comissió Europea que no s'esperi al mes d'abril per prendre decisions dràstiques que frenin l'escalada del preu de l'energia. 


La mesura més destacada, desacoblar el preu del gas del càlcul de la factura. Segons Pimec, aquest combustible fòssil condiciona en aquests moments fins al 50% del preu de l'electricitat.

Antonio Cañete, president PIMEC

El sector industrial, l'hostaleria i la restauració els més afectats


Les pimes catalanes també llancen diverses propostes per revertir les conseqüències que tindrà la guerra a Ucraïna per a les empreses catalanes. Entre aquestes, l'aplicació de mesures fiscals per penalitzar als grans productors d'electricitat que més s'estan beneficiant.


Segons Pimec, les empreses que més patiran aquesta escalada de preus causada per les tensions geopolítiques a l'est d'Europa són les del sector industrial i les de l'hostaleria i la restauració.


Per la patronal, l'elevat preu del gas i les «ineficiències» a l'hora de calcular el preu de l'electricitat tenen un cost anual per habitant de 1660 euros. Fa un any aquest cost era de 94 euros, apunten. 


És per això que Pimec demana prendre mesures radicals per reduir ràpidament la dependència dels combustibles més afectats per les sancions a Rússia. 


Per fer-ho, ja ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i una petició a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu.