Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mendioroz i Argimon, en una compareixença de Salut del 18 de gener de 2021

Argimon avisa: Catalunya es quedarà aquest dijous sense vacunes

«Aquesta setmana les vacunes de Moderna no han arribat, Pfizer n'ha enviat menys i d'Astrazeneca encara no en sabem res», ha dit Argimon

Mendioroz i Argimon, en una compareixença de Salut del 18 de gener de 2021
Argimon avisa que les neveres de vacunes a Catalunya es buidaran de manera imminent | CatalunyaDiari.cat

La vacunació a Catalunya, al límit. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest dimecres que Catalunya es quedarà imminentment sense vacunes. «Cada dia les dificultats són més grans. Aquesta setmana les vacunes de Moderna no han arribat, Pfizer n'ha enviat menys i d'Astrazeneca encara no en sabem res», ha dit. 

Argimon, que ha comentat que la situació és «com una muntanya russa», ha afegit també: «Hem distribuït 217.000 vacunes. 200.000 ja han estat administrades: 182.000, en primeres dosis i 18.000, en segones. En tenim 17.000 més que administrarem entre avui i demà». En aquesta línia, el secretari de Salut Pública ha criticat obertament el sistema d'arribada de vacunes: «AstraZeneca parla d'un retall del 60% de les vacunes que havia d'administrar a la UE. Entenem que és la UE qui ha de reclamar el compliment dels contractes». 

Un problema que va més enllà: AstraZeneca i el seu 'no' a la UE


AstraZeneca no s'ha presentat a la reunió que hi havia prevista aquest dimecres amb la Comissió Europea per aclarir el retard en l'entrega de les vacunes, segons confirmen fonts comunitàries. Aquestes asseguren que estan pressionant la companyia per mantenir la trobada. «Estem insistint perquè ens donin explicacions», afirmen les mateixes fonts.

El conseller delegat d'AstraZeneca ha negat aquest dimecres en una entrevista a diversos mitjans que la farmacèutica hagi desviat les vacunes pactades amb la Unió Europea a altres països, com havia insinuat la Comissió Europea.

El procés de vacunació està en un moment «crític»

Segons el cap del servei de microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, ara mateix el procés de vacunació està en un moment «crític», amb molts ciutadans entre la primera i la segona dosi. Si s'infectessin amb una nova variant, aquesta es podria fer resistent a la vacuna.

Pumarola ha considerat que no s'ha de tenir «por» a les noves variants, però sí «respecte», per detectar-les aviat, saber com funcionen i atacar-les. Cal veure si les actuals vacunes funcionen amb aquestes variants.

Opcions alternatives

Emer Cooke, directora de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), ha explicat que l'organisme que dirigeix podria autoritzar diversos tractaments aquest any contra la Covid-19. En aquesta direcció, l'EMA està en contacte amb unes 180 companyies i centres pel desenvolupament de tractaments. «Calen opcions terapèutiques per tractar els pacients i evitar seqüeles a llarg termini», ha avisat Cooke. L'EMA veu «interessants» els estudis sobre els anticossos monoclonals per tractar els pacients amb Covid-19. Cooke ha deixat clar, per ara, que no avalaran l'autorització comercial perquè no hi ha «dades suficients», però no descarta permetre el seu ús compassiu.