Josep Maria Argimon en roda de premsa, a Alcarràs, el 17 de juny de 2021

Argimon, sobre la cinquena onada de la Covid a Catalunya: «Ningú ho esperava»

El conseller de Salut diu que la cinquena onada ha superat «amb escreix» les seves estimacions

«Ningú ho esperava». Amb aquestes contundents paraules es pronunciava el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, fent referència a l'enorme abast que està tenint la cinquena onada de la pandèmia. I és que, malgrat que Argimon ha volgut deixar patent que el Govern esperava que es produís un rebrot del coronavirus durant l'estiu —ja que es produeix més mobilitat i interacció social, a banda de la influència que es preveia de la variant delta—, finalment les dades han superat «amb escreix» totes les estimacions que havien fet.

«Ningú esperava arribar a un Rt de 3,7»

En aquest sentit, Josep Maria Argimon ha manifestat que la Generalitat calculava que l'Rt podria arribar «fins a 2.3». Això no obstant, el Govern pensava que el repunt es podria controlar sense problemes «quan tinguéssim un 52% de pauta vacunal», una fita que estava prevista d'aconseguir a mitjan juliol.

Però res més lluny de la realitat, ja que totes les estimacions van ser superades «amb escreix». Així doncs, el conseller de Salut ha deixat clar en una entrevista d''El Periódico' recollida per Europa Press aquest diumenge que «ningú esperava arribar a un Rt de 3,7».

A més, Argimon ha parlat sobre la possibilitat que es produeixi un nou repunt de casos en un futur no molt llunyà: «El virus es mou per ones, per tant, la sisena no és descartable», ha lamentat, no sense abans assenyalar que en aquests moments és difícil fer una previsió sobre com pot ser la pròxima tardor. 

El toc de queda s'allargarà unes setmanes més

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, a més, s'ha pronunciat sobre el toc de queda, afirmant que creu que la mesura s'haurà d'aplicar durant algunes setmanes més amb l'objectiu de contenir els contagis de Covid-19. Amb tot, ha deixat clar que la vigència de l'aplicació de la restricció depèn que aquesta obtingui l'aval de la justícia. 

Argimon, d'altra banda, ha lamentat la limitació de drets i llibertats que reiteradament s'ha dut a terme durant la pandèmia. En aquest sentit, ha manifestat el següent: «Ha estat bé i ha estat necessari, jo he donat suport a això, com a prova aquest últim aquest confinament nocturn. Però, quan això passi, haurem d'estar molt atents al fet que aquests drets i llibertats, de manera subtil, no es vegin afectats».

Finalment, el conseller ha explicat que si hi ha quelcom que facilita la disseminació del virus, és, sens dubte, «no fer la quarantena correctament». De fet, Josep Maria Argimon ha dit que un 40% les persones no compleixen amb l'aïllament, una xifra que creu que pot ser una infraestimació.