Avui dimecres 12 de setembre comença el nou curs escolar 2018/2019. El Camp de Tarragona, comptarà amb un increment significatiu dels alumnes de secundària i per contra, la matrícula a infantil i primària es redueix gairebé a la meitat.
Prop de 82.000 alumnes de totes les etapes de l'educació obligatòria, infantil, primària i secundària ja s'han trobat a hores d'ara a les aules, mentre que els 7.700 alumnes matriculats al batxillerat i els 11.600 dels cicles formatius no començaran fins divendres.
Increment de 1.070 alumnes de secundària respecte al curs passat
Enguany l'inici de curs vindrà marcat per un increment de més de mil alumnes a les aules de secundària. Un augment que no anirà acompanyat de l'obertura de nous centres, motiu pel qual bona part d'aquests alumnes es veuran abocats a treballar en mòduls prefabricats, on la gran part de centres educatius que hi han de conviure són d'infantil i primària.
Concretament, els centres del Camp de Tarragona comptaran amb 151 mòduls prefabricats, dels quals 117 són de la primera etapa educativa, d'on destaca el fet que, fins a onze centres educatius de la demarcació, estan totalment ubicats en aquests barracons a l'espera que s'avanci en els diversos projectes pendents.
Entre aquests projectes, destaquen els previstos d'adjudicació 'imminent', com són l'Institut dels Pallaresos i de Roda de Berà, l'escolta Teresa Godes i Domènech de la Juncosa del Montmell i l'escola de Maspujols, tots ells aturats durant l'aplicació de l'article 155.
En aquesta situació d'increment excepcional d'alumnes, l'institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona ha instal·lat mòduls prefabricats per absorbir dos grups nous de primer d'ESO, fet que fa arribar al centre a una xifra de fins a vuit línies diferents per aquest curs.
Davallada d'alumnes a infantil i primària
Totalment contrari a l'increment d'alumnes de secundària, els centres d'infantil i primària han vist una davallada de fins a 1.029 matrícules, un fet que s'explica per la davallada de la natalitat i per la fi del boom migratori com a conseqüència de la crisi econòmica.
En aquest context, infantil i primària veuran una millora de les ràtios d'alumnes per aula, en un curs escolar que comptarà amb més de 7.300 mestres i professors més.
L'escola de l'Arrabassada, 12 anys esperant un nou edifici
El centre educatiu de Tarragona fa dotze anys que espera la construcció d'un nou edifici. Les obres, pressupostades en 4,5 milions d'euros i que després d'anys de reivindicacions de famílies i docents, s'han iniciat aquest mes de maig, preveuen la seva finalització en un període de 22 mesos.
Els alumnes doncs, hauran de seguir en els ja habituals mòduls prefabricats, que, un any més, no han estat impediment perquè iniciessin avui el curs escolar amb tota la normalitat que permeten aquest tipus d'infraestructures.
El delegat del Govern de la Generalitat, Òscar Peris, ha visitat les obres del centre, i ha explicat que van segons el calendari previst. En referència a l'inici del curs escolar al Camp de Tarragona, ha remarcat que s'ha viscut amb total normalitat, més enllà d'alguna «obra concreta endarrerida pel 155», que no ha afectat el retorn a les aules.
Els alumnes amb ceguesa també tornen a l'escola
En aquest nou curs 2018/2019, 102 alumnes amb ceguesa s'incorporen als centres educatius de la demarcació de Tarragona, d'un total de 1.140 que ho faran a la resta de Catalunya. Arreu de Catalunya, els alumnes es distribueixen en 239 a Educació Infantil, 154 a Primària, 154 a l'ESO, 25 al Batxillerat i 71 als cicles formatius.
Aquests alumnes s'incorporen en un 99% a centres d'ensenyament ordinari gràcies al suport educatiu dels professionals dels equips específics per a la ceguesa i la discapacitat visual greu, que estan formats per professionals d'ONCE i del Departament d'Ensenyament, en el marc d'un conveni que data del 1985.
En un comunicat, l'ONCE ha recordat un any més que les administracions han de tenir en compte l'accessibilitat en qualsevol de les innovacions tecnològiques que els darrers anys s'han anat incorporant a les aules; de tal manera que pàgines web, pissarres digitals, aplicacions, llibres i altres suports educatius tinguin un disseny adequat i inclusiu per a tothom.
En aquest context, enguany s'introduirà a les aules el primer Editor Matemàric Accessible, l'EDICO, un projecte desenvolupat per l'ONCE en col·laboració amb la Universidad Complutense de Madrid, que permet convertir en tempres reals la signografia matemàtica estàndard en braille, i a la inversa; de tal manera que el professorat i qualsevol company podrà comunicar-se i ensenyar a través de les matemàtiques sense necessitat de conèixer el braille.