Els delinqüents cada vegada recorren a mètodes més enginyosos per sorprendre les víctimes. Un d'ells és el 'carding', una tècnica importada dels Estats Units i que amenaça de buidar tots els nostres comptes si no som especialment hàbils en la detecció.
En general, actuen amb molta discreció per aconseguir els diners dels estafats. Quan ens adonem, ja serà massa tard i poc es podrà fer.
L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) va ser l'encarregada d'alertar sobre aquesta nova estafa. Es tracta d'una estratègia que segueixen els delinqüents per robar els diners dels comptes després d'aconseguir les targetes de crèdit.
Per obtenir les dades de la targeta recorren a mètodes tan coneguts com el 'smishing' o el 'phishing', publica Ok Diario. És la manera que tenen per aconseguir la informació que necessiten i així començar el 'carding'.
En què consisteix el 'carding'?
Amb les dades de la targeta en el seu poder començaran a fer compres en línia. Gairebé sempre per imports molt reduïts que aniran augmentant de mica en mica, en un intent per conèixer el saldo disponible.
Quan confirmen que les dades de la mateixa són correctes ja disposen de molta més llibertat per actuar i gastar el que vulguin. Per això és important adonar-se tan aviat com sigui possible d'aquesta irregularitat. La víctima ha de prendre mesures de pressa, ja que, en cas contrari, s'exposa a perdre-ho tot.
Recomanacions per evitar el 'carding' i altres estafes
Els ciberdelinqüents actuen cada cop amb més destresa. Recorren als avenços tecnològics per aconseguir tota la informació que necessiten i així cometre amb més facilitat els seus delictes. Però, de vegades, és important que els usuaris també facin alguna cosa per evitar-ho.
Els experts en la matèria ofereixen una sèrie de consells sobre això. En primer lloc, proposen que no es facin cas als missatges que arribin per correu electrònic o SMS de remitents desconeguts. Gairebé sempre es fan passar per organismes públics com la Seguretat Social, l'Agència Tributària, o fins i tot per bancs o empreses d'energia.
Aquest tipus d'entitats no recorren mai a aquests canals de comunicació per contactar amb els seus clients. Tampoc et demanaran que els facilitis números de targeta de crèdit o actualitzacions de dades per telèfon o formularis.
Per evitar mals majors, cal revisar amb regularitat l'estat dels comptes. Sobretot perquè no et carreguin despeses que no estiguis fent tu. No estaria de més que el miressis almenys cada dos dies.
Actualment aquesta gestió es pot fer amb molta senzillesa a través de les apps dels bancs. Per tant, l'operació amb prou feines et durà uns segons i sense necessitat de desplaçar-te a l'entitat.
A l'hora de fer compres per internet has de tenir la seguretat que ets davant d'una botiga en línia de confiança. Comprova que fas servir una passarel·la de pagament o accepta mètodes de pagament segurs.
Per a certes transaccions, no estaria de més que fessis servir a targetes moneder o de prepagament. Les solen oferir els bancs per a les adquisicions en línia, i no solen estar vinculades al teu compte. En cas que les aconsegueixin, no tindran accés als teus diners i els resultaria impossible robar-te.
Has de tenir clar que les teves dades bancàries són confidencials i que no les has de facilitar a ningú. Tampoc hauries de fer servir un ordinador públic o una xarxa wifi compartida per entrar als teus comptes o fer compres que exigeixin la introducció de dades.
Finalment, no t'oblidis d'activar el doble factor d'autenticació per dur a terme els pagaments amb targeta. A través del mòbil hauràs de confirmar que ets tu qui fa la compra i no una altra persona.