Fotomuntatge de l'Agència Tributària i un bitllet de 200 euros.

Arriba la data per demanar el xec anticrisi de 200 €: qui pot fer-ho i com fer-ho

Hisenda deixa clars els requisits, el procediment per sol·licitar el xec i si cal declarar-ne els impostos

El 15 de febrer s'obre el termini per sol·licitar l'ajuda del govern espanyol dels 200 euros per comprar aliments. El xec-alimentació va ser aprovat en l'últim paquet de mesures anticrisi, el darrer 27 de desembre. Les persones que compleixin els requisits tindran fins al 31 de març per demanar-ne la quantitat.

El xec-alimentació consta d'un pagament únic de 200 euros per donar suport a famílies vulnerables a l'hora d'omplir la cistella de la compra. L'ajuda està gestionada per l'Agència Tributària, que va deixar clar qui pot demanar el xec i qui no. L'Executiu estima que rebran els diners en més de 4 milions de llars.

Des que es va aprovar no han deixat d'aparèixer dubtes sobre qui la pot cobrar, quines són les excepcions, com fer-ho i quins són els terminis. Ara, l'administració ha resolt totes aquestes llacunes. A pocs dies perquè arrenqui el termini de sol·licituds, això és tot el que cal saber.

Qui pot demanar-la i qui no

El primer que cal tenir clar és que el xec-alimentació de 200 euros és una ajuda atorgada a les llars. Poden sol·licitar-la les famílies els ingressos anuals de les quals no superin els 27.000 euros bruts. I sempre que no tinguin un patrimoni superior als 75.000 euros (sense comptar l'habitatge).

S'han de sumar les rendes del beneficiari, el cònjuge o parella i els descendents menors de 25 anys. A més, el sol·licitant ha de tenir residència habitual a Espanya i estar donat d'alta a la Seguretat Social. Aquesta quantia és compatible amb prestacions i subsidis per desocupació.

No poden demanar el subsidi les persones que estiguin cobrant una pensió o l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Les parelles que viuen juntes, però no són matrimoni o parella de fet, poden demanar la quantia per separat. Els fills que viuen amb els pares poden demanar-la sempre que no excedeixin el límit d'ingressos.

Com demanar l'ajuda dels 200 euros i els terminis

El xec dels 200 euros es podrà sol·licitar telemàticament, a través de la Seu Electrònica de l'Agència Tributària. Per això, cal disposar de DNI electrònic, certificat digital o Cl@ve PIN i complementar el formulari amb el NIF de les persones de la unitat familiar.

Foto de diversos bitllets de 5, 10 i 20 euros i monedes.
S'obre el termini per demanar aquesta ajuda del govern espanyol. | Getty Images

Així mateix, s'ha d'indicar l'adreça del domicili i un compte bancari, el titular del qual ha de ser el sol·licitant. L'Agència Tributari ha assegurat que el xec-alimentació es podrà demanar mitjançant un «senzill formulari». Es pretén evitar així el col·lapse generat amb l'Ingrés Mínim Vital.

També es pot formalitzar la sol·licitud de manera presencial, demanant cita prèvia a l'oficina de l'Agència Tributària més propera. L'administració també ha afirmat que la pot sol·licitar un tercer en concepte de representació. La presentació fora del termini suposa la pèrdua del dret.

Cal fer la Declaració de la Renda?

Hisenda també ha marcat uns terminis, segons els quals la quantia s'abonarà entre dos i tres mesos després de la sol·licitud. Si passats tres mesos no hi ha resposta per part de l'administració, es considera l'ajuda denegada. Aleshores, s'obre un termini per a reclamacions.

El govern d'Espanya ha aclarit que, una vegada abonada la quantia, no hi ha cap tipus de control sobre la seva despesa. El seu objectiu és pal·liar la pujada dels preus, però és una quantitat de lliure disposició, és a dir, que les llars poden destinar els diners a allò que considerin oportú i no han de retre comptes.

Una altra de les preguntes freqüents sobre l'ajuda dels 200 euros és si hi ha impostos i s'ha de declarar a Hisenda. L'Agència Tributària ha deixat clar que els beneficiaris hauran de fer la Declaració de la Renda 2024, però que no l'hauran de tributar, és a dir, que està exempta d'impostos.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp