Tot just hem entrat a l’any 2020 i ja tenim aquí la primera gran cita astronòmica. En concret, entre la nit d’aquest divendres, 3 de gener, i la matinada del dia 4, viurem el punt àlgid de la pluja d’estels dels Quadràntids amb fins a 100 meteors caient del cel per hora, tot i que localment es pot superar aquesta xifra.
Aquest fenomen es podrà veure des de tot l’hemisferi nord, on es preveu força espectacular, mentre que el sud en quedarà més al marge. La majoria dels estels els veurem caure si mirem en direcció l’Ossa Major, molt a prop de la constel·lació de Bover. Cap a les 08:20h (UTC) del matí del dissabte és quan es preveu el màxim del fenomen, tot i que a aquella hora ja ha sortit el Sol. No obstant, la forta intensitat de l’esdeveniment es podrà gaudir durant tota la matinada.
El temps acompanyarà per gaudir del fenomen?
Tot sembla indicar que la visió del fenomen serà molt bona a gran part de Catalunya, si bé fins a primera hora de la matinada quedaran bandes de núvols alts i prims que aniran marxant mar endins. A més, a la cara nord del Pirineu hi haurà més nuvolositat amb alguns ruixats, mentre que la boira també farà la guitza a Ponent.
Tret d’aquestes zones concretes del territori, a la resta gaudirem d’un cel força destapat per poder apreciar el fenomen. A més, la Lluna encara es troba en una fase inicial del seu període de creixement, raó per la qual no enlluernarà la nit i les estrelles es podran veure molt bé.
Aquesta propera matinada del 4 de gener hi haurà el màxim dels estels fugaços Quadràntids. Serà molt favorable per Amèrica, però aquí potser podem veure un bon pessic. https://t.co/2x1zfNSiNl@astrosabadell@Josep_Trigo@eloicordomi@eltempsTV3pic.twitter.com/q8v2aODL1T
— Fora d'Òrbita (@PlanetariCat) January 3, 2020
Els millors llocs per gaudir del fenomen, tot i el fred intens
Hem de tenir en compte que, si sortim de casa per gaudir del fenomen de matinada, ens haurem d’abrigar molt perquè el fred serà intens, plenament hivernal a tot Catalunya. Per tant, no oblideu l’abric, els guants i la bufanda, però escollir un bon lloc també és important si volem contemplar bé la pluja d’estels.
D’aquesta manera, els millors llocs de Catalunya per gaudir de l’esdeveniment i tenir la possibilitat de veure el màxim de meteors són, sense dubte, grans planes interiors i punts elevats i nítids de les muntanyes. Però també és molt important que estiguem lluny de grans ciutats i de contaminació lumínica.
No obstant, si ens fa mandra sortir al carrer amb el fred que fa, també hi ha l'opció de gaudir del fenomen a través d'Internet al portal 'sky-live.tv', amb la visió de les càmeres instal·lades a l'Observatori del Teide (Canàries) i a la Higuera la Real (Extremadura).
Dades claus dels Quadràntids
Els astrònoms encara discrepen sobre l’origen dels Quadràntids, ja que hi ha diverses teories. Alguns experts apunten a que els meteors tenen el seu origen en l’asteroide 2003 EH1 i que poden ser un fragment d’un cometa que va desaparèixer fa temps. No obstant, altres científics creuen que la pluja d’estels és fruit del pas del cometa C/1490 Y1, observat a l’est de l’Àsia fa 500 anys.
A diferència d’altres pluges d’estels molt populars al llarg de l’any, la dels Quadràntids es caracteritza per la caiguda d’uns meteors més febles que no pas, per exemple, els dels Gemínids. No obstant, també es poden veure algunes boles de foc espectaculars i cauen amb molta freqüència.