El grup parlamentari de Catalunya en Comú – Podem va preguntar aquest dijous al Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de preguntes escrites, què pensa fer amb la «lamentable situació» que viuen els pares, mares i infants de P3 a l'escola Josep Mañé de Raimat, a Lleida.
Segons informa el grup parlamentari, els pares i mares de P3 van rebre la notícia, un cop iniciat el curs i quan Alessa els havia donat la informació contrària, que els infants no dormien després de dinar, com s'havia fet sempre en anys anteriors. Després de consultar-ho a l'escola, la resposta de la direcció va arribar el 7 d'octubre de 2019 i confirmava, per correu electrònic, que «enguany no farien migdiada a causa de la reducció de personal per part d'Alessa, impossibilitant així el descans dels infants».
Una de les funcions del personal d'atenció a l'alumnat és vetllar per la migdiada
En aquest punt, des d'En Comú entenen que l'empresa adjudicatària ha de complir el servei d'acord amb el plec de clàusules administratives particulars que han de regir l'adjudicació del servei de menjador escolar redactat pel Consell Comarcal del Segrià. En aquest plec, asseguren s'indica «clarament» al punt 29.3.8 que una de les funcions del personal d'atenció a l'alumnat és vetllar per la migdiada i la guarda dels alumnes de P3.
Per aquest motiu, des d'Alessa indiquen que el seu client és el Consell Comarcal i que estan tractant el tema amb ells. Per la seva banda, el mateix Consell indica que es veu obligat a abonar la quota a Alessa sense pronunciar-se respecte a l'obligació de l'empresa de vetllar per la migdiada. El Consell Comarcal, a més a més, vol resoldre la qüestió posant més monitors, pagats pel Departament d'Ensenyament, pel que els pares i mares creuen que estarien pagant doblement aquest servei, a través de la quota a Alessa i a través dels seus impostos.
La FAPAC demana una gestió directa, pública i gratuïta del servei de menjadors
Malgrat que la FAPAC demana una gestió directa, pública i gratuïta del servei de menjadors i migdiada, aquesta qüestió segueix sense solucionar-se. El 2017 el Govern va retirar el Decret en el qual estaven treballant per la regulació dels menjadors escolars per falta de consens amb la FAPAC, «un decret que deixava, encara més, en mans de les empreses privades la gestió de menjadors i migdiades, que sovint incompleixen els plecs de clàusules», lamenten.
Per tot això, Catalunya en Comú – Podem ha demanat al Govern quin coneixement tenen els Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida de la situació que estan patint els infants, pares i mares de l'escola de Raimat, que no compten amb servei de migdiada malgrat en paguen el servei. També si el Departament d'Ensenyament té coneixement que el Consell Comarcal del Segrià vol augmentar la ràtio de monitors mentre Alessa incompleix el plec de clàusules que l'obliga a prestar el servei de menjador i migdiada.
ECP també ha volgut saber si el Departament d'Ensenyament prendrà alguna mesura
En les preguntes, el grup d'ECP també ha volgut saber si el Departament d'Ensenyament prendrà alguna mesura per garantir els drets dels infants, pares i mares de l'escola Josep Mañé de Raimat i de la resta d'escoles del territori que es troben en la mateixa situació, i quantes escoles de les Terres de Lleida i Pirineu estan en la mateixa situació d'incompliment per part de les empreses que presten servei de menjador i migdiada a les escoles.
Finalment, ha demanat quan i amb quina participació pensa el Govern tornar a presentar un Decret per regular la qüestió dels menjadors escolars, tenint en compte les demandes de la FAPAC, per tal que els mateixos siguin de gestió directa, pública i gratuïta i garanteixin el dret a l'alimentació i al descans de tots els infants que així ho necessitin.