Els usuaris de Bizum podrien ser víctimes d'una nova estafa. En els darrers dies, s'ha viralitzat un àudio que avisa d'una suposada estafa mitjançant l'aplicació. A l'enregistrament, un home relata en què consisteix el mètode que utilitzen els estafadors per robar diners als espanyols.
Bizum ha esdevingut un dels sistemes de pagament més usats. Pràcticament, tothom utilitza aquest servei per enviar o rebre diners instantàniament a través del telèfon mòbil. Tot i això, sembla que la plataforma podria haver-se convertit en un nou blanc fàcil per als ciberdelinqüents.
En això consisteix la suposada estafa a través de Bizum
«S'està donant un tipus delictiu d'estafa bancària». Així comença l'àudio viral de WhatsApp que detalla la suposada estafa per Bizum. Segons explica l'individu, la presumpta estafa comença amb la rebuda d'un pagament per part d'un numero desconegut.
Com no es sap la procedència dels diners, l'usuari fa una operació per retornar la mateixa quantitat ingressada. Segons el relat de l'enregistrament, una vegada es tornen els diners, els estafadors aconsegueixen aconseguir un «codi de seguretat de Bizum». Gràcies ell, els estafadors poden accedir al compte privat de l'usuari per fer transferències.
Tal com informa l'home, ja hi ha usuaris que afirmen haver estat víctimes d'aquesta estafa i que han observat com es produïen petits pagaments des del compte. Alguns, fins i tot, asseguren que la xifra ha pujat fins als 500 euros, segons se sent a l'àudio. Tot i això, la Policia Nacional ratifica no haver rebut cap denúncia relacionada amb el delicte que s'exposa a través de l'àudio.
El que opina Bizum sobre l'estafa
Davant aquesta situació, Bizum també s'ha volgut pronunciar. Des de l'empresa constaten que es tracta d'una «suposada estafa sense fonament». El motiu, segons ha informat la companyia a Maldita.es, és que «no hi ha cap codi de seguretat que es pugui copiar per fer automàticament nous pagaments».
Així mateix, l'empresa ha afegit que, per fer qualsevol pagament, cal que l'usuari acrediti la transferència amb les credencials d'accés al compte. D'aquesta manera, l'estafa només es pot fer si ja hi ha hagut un robatori de les dades privades amb antelació.
Altres estafes mitjançant Bizum: aquestes son reals
De moment, sembla que l'àudio viral podria ser falç. Però, hi ha mètodes a través de Bizum amb què els ciberdelinqüents sí que podrien intentar estafar-te.
'Bizum invers' o 'Estafa dels cèntims de Bizum'
Una de les pràctiques que utilitzen els estafadors per robar diners mitjançant Bizum, es coneix com 'Bizum invers o 'Estafa dels cèntims de Bizum'. Aquest mètode afecta, sobretot, els usuaris que usen aplicacions de compravenda en línia per vendre les seves pertinences. En aquests casos, l'estafador es fa passar per un comprador interessat i, un cop tramitada la venda, sol·licita una recepció de diners en lloc de pagar.
Recentment, la Policia Nacional alertava d'aquest mètode a les seves xarxes socials. «A Bizum, recepció de diners no és el mateix que sol·licitud de recepció de diners», avisa el cos de seguretat.
El suposat pagament a la Seguretat Social per Bizum
Un altre mètode molt utilitzat per estafar mitjançant Bizum, té a veure amb la usurpació de la identitat. En aquesta ocasió, els estafadors es fan passar per un treballador de la Tresoreria General de la Seguretat Social.
El suposat funcionari contacta amb la víctima per dir-li que ha de fer un pagament per Bizum. Tot i això, en realitat es tracta d'una estafa per efectuar cobraments. L'Oficina de Seguretat de l'Internauta i el Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil ja han advertit aquesta pràctica.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp