Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la pols africana recaiguda sobre la ciutat de Màlaga.

Alerta a Catalunya per la imminent arribada d'una onada de pols africana

El Departament d’Acció Climàtica activa avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot el territori català

Alerta a tot Catalunya. El Departament d’Acció Climàtica ha activat aquest dimarts un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules en l’ambient atmosfèric a tot el territori català. 

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. 

La situació, de menys a més 

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors a 50 en nou estacions de mesurament, quatre de les quals de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric, corresponent a 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt
L'alerta per arribada de pols africana s'intensifica a Barcelona i a la seva àrea metropolitana. | ACN

La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 durant el dia d’avui a qualsevol punt del territori, donat que es preveu que la situació d’intrusió de pols d’origen africà, que ha donat origen a la situació, s’intensifiqui.

Què podem fer per a evitar-ho?

Des de l'Ajuntament de Barcelona recalquen que, per a evitar situacions límit com aquestes, s'ha de regular la climatització de les llars. A l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i baixar-la a l’hivern. 

També recomanen desplaçar-se amb cotxe o motocicleta i, en menor mesura, amb transport públic. Recomanen sobretot desplaçar-se a peu o amb bicicleta. 

A més a més, també es poden seguir aquestes recomanacions de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat

  1. Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
  2. Utilitzar el cotxe compartit.
  3. Realitzar una conducció eficient (arrencar suau, reduir la velocitat, fer servir el fre de motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  4. En el cas de disposar de diferents vehicles, agafar el que tingui les emissions més baixes.
  5. Regular la climatització de les llars, abaixant la temperatura del termòstat.
  6. Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.