Sembla que Rússia també posa el punt de mira a Espanya. Així ho adverteix el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), que alerta de possibles atacs cibernètics «els pròxims dies», assenyala 'El Español'.
Preveuen que els llancin grups de hackers vinculats als serveis d'intel·ligència russos i tinguin com a destinatari objectius nacionals. Aquesta informació va ser difosa pel Centre Criptològic Nacional, que s'enquadra dins del CNI i que lluita contra els perills del ciberespai.
Per mitjà del «butlletí de vulnerabilitats» deixen entreveure els plans de Rússia. «S'anticipa que almenys alguns dels pròxims atacs cibernètics es llancin per mitjà d'alguns dels Actors d'Amenaces Avançades». Ho farien «amb el suport del GRU», que són els serveis d'intel·ligència russos.
A aquesta agència se li atribueixen unes quantes accions durant els darrers anys. Un dels grups de hackers que va intentar interferir a les eleccions presidencials dels Estats Units el 2016, segons el CNI.
Val a dir que el GRU augmenta la seva presència, convertint-se en una de les eines més poderoses utilitzades per Putin. Se'ls responsabilitza de l'autoria d'enverinaments a periodistes i opositors, així com dels plans de desestabilització a Ucraïna.
També a aquest grup d'intel·ligència rus se li atribueix unes quantes operacions violentes a països d'occident. És el cas del pirateig de servidors informàtics de formacions polítiques, organismes públics o l'intent d'assassinat d'exespies russos i dissidents del règim.
En vista d'això, des del CNI intenten avançar-se als esdeveniments i ja comencen a prendre les degudes precaucions per contrarestar aquestes agressions. «Cal anticipar que ja s'han fet plans i preparatius importants», recull l'informe. «Hem d'estar preparats per reaccionar davant dels atacs emergents», afegeixen.
En aquest document insisteixen que per «minimitzar l'impacte, cal estar més atents a l'hora d'identificar anomalies de xarxa».
Un altre dels grups de Rússia especialitzats en el pirateig informàtic és el Sandworm Tema. És un altre equip associat al servei d'intel·ligència militar de Moscou que compta amb una dilatada experiència a l'esquena.
Sis dels seus hackers van participar en diferents atacs informàtics. Buscaven recolzar els esforços del govern rus per soscavar, prendre represàlies o desestabilitzar Ucraïna i Geòrgia. També les eleccions de França o els Jocs Olímpics d'Hivern de Pieonchang el 2018.
Al departament de Defensa espanyol són coneixedors de l'enorme potencial de les forces de Putin al ciberespai. Assenyalen que reforçaran la seguretat per evitar ensurts de rellevància.
«Amb el ràpid augment d'atacs intel·ligents i innovadors per part d'adversaris àgils, fins i tot les defenses perimetrals més sòlides poden ser violades». Així ho recull l'informe emès per aquest organisme.
Rússia podria fer molt de mal
Els atacs cibernètics de Rússia poden arribar a provocar un dany enorme. Entre altres coses, tindrien la possibilitat d'obtenir accés al centre de dades i als núvols més amplis on s'arxiva documentació. Un cop dins, poden realitzar reconeixements, accedir, rescatar o filtrar dades altament confidencials.
Quan es va iniciar el conflicte a terra d'Ucraïna, el Ministeri de Defensa espanyol va decidir incrementar el nivell d'alerta cibernètica. Va passar a situar-se al tres sobre un màxim de cinc.
El nostre país ja fa uns quants mesos que pateix aquest tipus d'agressions, fins i tot abans que comencés la guerra. El propòsit és influir o alterar opinions fent ús intencionat d'informació dirigida a soscavar la seguretat dels ecosistemes que conformen la societat.