Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una imatge de fons amb persones tapant-se de la pluja davant del mar i Mario Picazo parlant

«Hi arribarà»: Mario Picazo avisa del canvi de temps que notarem aviat

Mario Picazo es pronuncia sobre la DANA que afectarà Espanya en qüestió d'hores

Mario Picazo alerta del canvi de temps que es produirà en qüestió d'hores. Tot serà provocat per l'arribada d'una DANA, que deixarà al seu pas intenses precipitacions i tempestes a gran part d'Espanya.

El popular meteoròleg explica que ens espera per davant un «cap de setmana d'allò més tardorenc». La situació farà un gir radical a partir de divendres, «amb aire fred i precipitacions que localment seran més intenses».

Un home travessant el carrer enmig d'una tempesta i amb cotxes darrere
Mario PIcazo preveu pluges durant el cap de setmana a gairebé tot Espanya. | Europa Press

Mario Picazo indica que «tot això va associat a una borrasca» que encara es manté lluny, a «les illes britàniques». Ara bé, aquest front que «ja entra en contacte amb la Península» provocarà que a partir de divendres a la tarda «s'obri la porta a aquest aire fred». Donarà com a resultat una situació d'inestabilitat que ens acompanyarà almenys fins al començament de la setmana següent.

Aquesta massa d'aire fred anirà arribant i farà que «l'atmosfera exploti». D'una banda, hi ha l'aire «fred en capes altes de l'atmosfera i, de l'altra, l'aportació d'una injecció d'humitat dels núvols des de la Mediterrània».

On seran més abundants les precipitacions?

El cap de setmana serà passat per aigua a gairebé tot Espanya. Només evitaran les pluges a les Canàries. Revela que hi haurà acumulacions de precipitacions importants en unes quantes zones, entre les quals hi ha: Catalunya, la Comunitat Valenciana, la zona de la vall de l'Ebre, el Cantàbric oriental, la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa i la Regió de Múrcia.

Això sí, des de fa dies els experts insistien en la gran incertesa que hi ha sobre les àrees afectades. La situació pot variar segons la posició que adopti aquesta DANA. De fet, fins a 24-48 hores abans no es podran oferir unes previsions prou fiables, recalquen diversos mitjans.

Ara per ara, es prediu una situació de gran inestabilitat generalitzada. Es podrien formar pluges fortes, que anirien acompanyades de calamarsa i tempesta a la major part de la Península.

També hi serà protagonista el vent, sobretot en aquells punts en què es formin episodis tempestuosos. S'esperen que siguin més forts a zones del Mediterrani i a les costes de Galícia. A més, a les Canàries els alisis registraran ratxes moderades i puntualment fortes al sud-oest de l'illa.

Caiguda dels termòmetres durant els pròxims dies

Les temperatures aniran caient progressivament a partir de dijous a gran part d'Espanya. Tant els valors diürns com els nocturns se situaran per sota del que sol ser normal en aquestes dates.

Per dissabte s'espera un ambient més aviat fresc, on els valors tèrmics més alts es localitzaran al sud i les Canàries. Diumenge es restaran graus, arribant només als 20 °C en algunes capitals de província, com ara Madrid.

Per part seva, les nits tropicals que ens havien acompanyat durant gran part de l'estiu desapareixeran gairebé del tot. Únicament es mantindran en punts del Mediterrani i les Canàries, on continuaran per sobre dels 20 °C.

En qualsevol cas, el cap de setmana, tal com recorda Mario Picazo, es presenta «més fred i tempestuós a moltes zones». Ja anuncia que «s'acosta un ambient molt tardorenc». I tots els focus estaran posats sobre la DANA que caurà sobre la Península.

Malgrat que encara ens trobem immersos en ple estiu, tot fa indicar que la tardor s'avançarà unes quantes setmanes. A més, es deixarà notar a tota la Península i a les Balears, amb una caiguda tèrmica i precipitacions que seran intenses a gran part del territori.

Aquesta situació d'inestabilitat s'estendrà almenys fins al començament de la setmana següent. En qualsevol cas, caldrà parar atenció a les actualitzacions meteorològiques de les pròximes hores.