Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Desenes de refugiats afganesos dins d'un avió de l'exèrcit espanyol

Arriben a Catalunya 208 persones refugiades d'Afganistan

La demarcació de Barcelona acull 145 persones, Girona 48 i Tarragona 15

L'estat espanyol dona per finalitzada l'anomenada 'operació Antígona' per acollir persones evacuades d'Afganistan. En total, el dispositiu temporal de trànsit muntat a Torrejón de Ardoz, a Madrid, ha atès 2.181 homes, dones i menors que fugien del país d'aquest país de l'Àsia Central. Tots ells han arribat en 17 vols durant nou dies. Així ho ha explicat aquest dijous el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

Aquest poc més de dos milers de persones que han arribat a l'estat espanyol fugint dels talibans han estat derivats a diferents comunitats autònomes i també a altres països d'Europa. Finalment, Catalunya acollirà 208 refugiats afganesos, que ja es troben en territori català. D'aquestes 208 persones, la demarcació de Barcelona n'acollirà 145, Girona 48 i Tarragona 15.

Aquests 208 refugiats han arribat a Catalunya després d'un procés fet pel ministeri per avaluar possibles necessitats especials o si tenien xarxes familiars properes. Així doncs, les derivacions de les places per acollir-te s'han determinat a partir d'entrevistes fetes a les famílies i decidir quins serien els recursos més adequats en cada situació. 

L'atenció a persones refugiades a l'estat espanyol s'estructura en dues fases amb itineraris que miren de ser personalitzats. La primera, d'acollida, té una durada mínima de 6 mesos i preveu que les persones refugiades visquin en places del sistema. La segona, de preparació per a l'autonomia, proporciona ajudes per cobrir les necessitats bàsiques.

El programa d'acollida de persones refugiades preveu l'allotjament i manutenció, orientació social i laboral, diverses ajudes econòmiques. A més, també inclou assistència jurídica i psicològica i traducció i interpretació, per tal d'afavorir la seva integració.

Gestionar l'arribada massiva en pocs dies

D'altra banda, el ministre d'Inclusió ha explicat que s'han pogut admetre 1.700 persones en 10 dies. Una xifra que supera clarament la mitjana habitual, que és d'unes 1.300 al mes. Per aquest motiu, José Luis Escrivá ha tret pit recordant «la capacitat de resposta del sistema d'acollida» d'Espanya davant l'emergència viscuda en les darreres setmanes.

En aquest sentit, ha destacat l'esforç del ministeri i de les entitats col·laboradores. Des d'Inclusió assenyalen que l'estada mitjana de les famílies afganeses a Torrejón ha estat de 45 hores, menys de les 72 que s'havien fixat inicialment.