Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona manipula un telèfon mòbil davant d'un ordinador

Vuit aplicacions amb què et poden robar: esborra-te-les ja del mòbil

L'agència Trend Micron adverteix del perill d'aquestes aplicacions

El telèfon mòbil s'ha convertit en una peça fonamental de la vida de la immensa majoria de la societat. L'aparició dels smartphones i de les aplicacions de missatgeria han revolucionat la manera que tenim d'interactuar i comunicar-nos. Però no tan sols això: també ha canviat radicalment la manera de dur a terme altres tasques de la nostra vida quotidiana: des de comprar fins a consultar el compte bancari, entre moltes altres coses.

No és or tot el que llueix: els avantatges d'aquestes noves tecnologies també poden suposar problemes importants per als usuaris als quals abans no estaven exposats. Ens referim a errors de seguretat que poden provocar autèntics disgustos a les possibles víctimes. Divendres passat, 27 d'agost, l'empresa de ciberseguretat Trend Micro ha llançat un comunicat en què adverteix seriosament del perill que suposen certes aplicacions.

Adverteixen de vuit aplicacions que poden posar en perill la nostra ciberseguretat: Si en tens alguna, esborra-la ja

L'esmentada empresa ha explicat que una sèrie d'apps relacionades amb les criptomonedes són capaces de generar-nos problemes de ciberseguretat. Es tracta d'aplicacions que, en lloc de permetre't fer les transaccions pertinents amb els bitcoins, també duen a terme altres accions sense el consentiment de l'usuari. En concret, mostren anuncis de manera constant i exagerada i subscriuen els usuaris a serveis premium sense el seu permís.

Els estafadors aprofiten la 'moda' de les criptomonedes, un món que està en auge, per a atreure usuaris a aquestes aplicacions. Simulen ser apps que serveixen per a gestionar aquest tipus de moneda virtual, però en el fons són un engany. El bombardeig constant de publicitat i les subscripcions sense permís acaben fent que els usuaris hagin de pagar fins a 15 dòlars al mes per aquests serveis.

Després del comunicat de la companyia, Google ja les ha esborrat de la seva 'botiga' d'apps. Però en cas que un usuari en tingui alguna descarregada al mòbil, pot seguir tenint-la si no l'esborra expressament. Aquestes són les vuit aplicacions en qüestió que, segons Trend Micro, poden ser perilloses per a la ciberseguretat dels usuaris:

 • Bitcoin Miner - Cloud Mining
 • Bitcoin (BTC) - Pool Mining Cloud Wallet
 • Crypto Holic - Bitcoin Cloud Mining
 • Daily Bitcoin Rewards - Cloud Based Mining System
 • Bitcoin 2021
 • MineBit Pro - Crypto Cloud Mining & BTC miner
 • Ethereum (ETH) - Pool Mining Cloud

El consell és que, si tens instal·lada al mòbil alguna d'aquestes aplicacions, l'esborris immediatament. L'objectiu no és altre, com és lògic, que evitar les possibles estafes que, tal com hem explicat, permeten fer aquestes apps. Qui es vulgui estalviar possibles 'subscripcions sorpresa' i càrrecs inesperats al compte corrent, s'ha d'esborrar ja aquestes aplicacions, en cas de tenir-les descarregades.

Aplicacions falses: consells de ciberseguretat per a evitar caure al parany

Amb la finalitat d'evitar que qualsevol persona caigui al parany de les aplicacions falses, l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha llançat una sèrie d'advertències. Des d'aquest organisme es treballa per a millorar la protecció col·lectiva davant aquest tipus d'atacs, també en el cas d'aquestes apps falses. Alguns dels consells de l'INCIBE són les següents:

 • Utilitzeu una xarxa wifi segura per a evitar que tercers no desitjats xafardegin o duguin a terme atacs entre el dispositiu i el destí web desitjat.
 • Superviseu el correu electrònic. No feu clic a enllaços de correu electrònic ni en altres missatges, ja que aquests us poden portar a llocs web de robatori de dades o suplantació d'identitat.
 • SMS i missatgeria instantània. Estigueu atents a aquests missatges i elimineu-los. I, si és possible, bloquegeu el remitent.
 • Descarregueu-vos les aplicacions a les botigues oficials.
 • Instal·leu-vos un protector antivirus.
 • No allibereu l'arrel del vostre dispositiu ni hi accediu (jailbreak / root).