Una de les notícies més destacades d'aquesta setmana ha estat l'eliminació dels peatges de pagament a la majoria de les autopistes catalanes. Des de l'1 de setembre, gran part de les vies ràpides que hi ha a Catalunya han passat a ser gratuïtes pels usuaris.
De moment, el manteniment se seguirà pagant amb diners públics, però l'aixecament de barreres ha representat una victòria per milers d'usuaris i veïns afectats per aquestes autopistes. De fet, el mateix dimecres es van dur a terme diversos actes en diferents punts de l'AP-7 per celebrar la fi dels peatges.
Tot i això, també han sortit algunes veus crítiques amb la mesura. És el cas de l'Ajuntament de Barcelona encapçalat per Ada Colau, a qui no li fa el pes que les autopistes passin a ser gratuïtes. És més, ha demanat que tornin a ser de pagament pels usuaris.
Barcelona aposta perquè les autopistes siguin de pagament
Així doncs, el consistori barceloní s'ha pronunciat el respecte per demanar que les autopistes catalanes alliberades tornin a ser de pagament. Concretament ha estat la tinent d'alcalde d'Urbanisme qui ha fet la petició públicament. Janet Sanz ha defensat la seva postura al·legant que cal «desincentivar l'ús» dels vehicles privats. I també per «no generar una falsa expectativa» a la població que prioritzi l'ús del cotxe particular per davant del transport públic.
Sanz ha seguit defensant la proposta de l'Ajuntament, explicant que si s'incentiva l'ús del vehicle privat, es pot generar «un problema de contaminació, no només a Barcelona, sinó a tot el país». Des del consistori barceloní aposten per un sistema de «pagament per ús», que, des del seu punt de vista, seria «realista, realitzable i que cal aplicar com abans millor».
La posició de Janet Sanz i la resta del govern municipal no només es justifica des del punt de vista mediambiental. Segons la tinent d'alcalde d'Urbanisme, la proposta permetria, a més, aconseguir més finançament per potenciar el transport públic.
Gairebé totes les autopistes catalanes, sense peatges
Des del dia 1 de setembre, la majoria de les autopistes catalanes han deixat de ser de pagament. La mesura afecta pràcticament totes les carreteres d'aquestes característiques, exceptuant-ne 4. A dia d'avui, les úniques vies ràpides que continuen tenint peatge són el túnel del Cadí, els túnels de Vallvidrera, la C-16 entre Sant Cugat i Manresa i la C-32 entre Castelldefels i El Vendrell.