Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona fent footing

Barcelona acull la primera edició de la marxa solidària ‘Que marxi l’endometriosi’

Dos milions de dones a Espanya i més de 175 milions a tot el món pateixen endometriosi, una malaltia crònica, que no té tractament i incideix directament sobre la fertilitat

El pròxim diumenge 12 de setembre, en l'espai esportiu La Campa (La Taxonera), se celebrarà la primera edició de  'Que marxi l'endometriosi', un esdeveniment esportiu benèfic.

L’endometriosi és una malaltia crònica, sense tractament específic, de la qual es disposa de poques dades científiques i que afecta entre un 10 i un 15% de les dones en edat fèrtil. 

Es calcula que aquesta afecció la pateixen 2 milions de dones a Espanya i més de 175 milions a tot el món. 

Així doncs, la finalitat de la primera marxa solidària ‘Que marxi l’endometriosi’ és servir de plataforma per a difondre, conscienciar i donar visibilitat sobre aquesta malaltia.

L’esdeveniment compta amb el suport de la Fundació Clínic de Barcelona i els beneficis es destinaran íntegrament a la recerca biomèdica sobre endometriosi que duu a l’Hospital Clínic de Barcelona.

«Hem optat per la marxa perquè entenem que una prova atlètica porta a un perfil molt ampli de la població. Proposem que les persones que participin ‘marxin’ uns metres, entre 300 i 1.000. Encara que ens hem posat com a objectiu cobrir  1.000 km, el principal objectiu és donar visibilitat a la malaltia  i recollir fons per a la recerca», comenta Núria Osorio, presidenta de l’Associació ‘ENDODANCE: Ballem per l’endometriosi’.

I continua, «A partir de les 9:00 hores aniran marxant diferents persones. Se sumaran els quilòmetres recorreguts entre totes les persones que participin. L’esdeveniment està obert a totes les edats i condicions», conclou Núria Osorio.

La  inscripció té una aportació mínima de 5 €, amb la possibilitat d’inscriure’s a la ‘Fila 0’ amb una aportació addicional. Les inscripcions s’han de realitzar al web endometriosi.cat i és imprescindible realitzar-les online abans de l’arribada.

Marxa per l’endometriosi 2021

En aquesta  primera edició ja han mostrat el seu suport nombroses persones del món de la  cultura, l’esport i la  comunicació. La model Judit Mascó, l’artista i presentador Quim Masferrer, la cantant Lucrecia, l’exjugador del FCB Xavi Hernández o l’actor i director Santiago Segura són només algunes de les persones que han col·laborat realitzant un  vídeo promocional de l’esdeveniment amb l’objectiu de difondre l’esdeveniment i aconseguir el màxim nombre de participants possible.

«Volem que sigui la primera de moltes edicions més i que la prova es consolidi per donar visibilitat a una malaltia que afecta a més de 175 milions de dones en el món», comenta Lorena Martínez, presidenta d’ENDOCAT.

El primer tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ja ha confirmat l’assistència a l’esdeveniment i la participació en el pregó d’inauguració a càrrec del Dr. Francisco Carmona, cap del Departament de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

L’organització d’aquesta primera edició de ‘Que marxi l’endometriosi’  ha estat possible gràcies a l’Associació de festes Taxonera - Más Falcó - Penitents, Endocat (Associació d’Afectades d’Endometriosi de Catalunya), Endodance: Ballem per l’endometriosi.  (Associació que treballa en pro de la sensibilització de l’Endometriosi a través de les arts) i Taller de Cultura, amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Endometriosi: un trastorn crònic desconegut

L’Endometriosi és un  trastorn ginecològic crònic que afecta 1 de cada 10 dones en tot el món segons l’Organització Mundial de la Salut. La seva incidència és creixent i es calcula que en món la pateixen més de 175 milions de dones. No obstant això, és un trastorn poc conegut i dels símptomes del qual es té poca informació. 

Els símptomes més comuns són menstruacions doloroses, dolor pelvià, dolor durant o després de les relacions sexuals, infertilitat. Diagnosticar-la no és senzill i es pot allargar fins a una mitjana de nou anys, a causa de la poca conscienciació i pel las mite que el dolor de la regla és normal, arribant a minvar significativament la qualitat de vida de les dones que la pateixen.