La sala Cinema Ateneu just abans de la projecció

Els sectors culturals més perjudicats per la pandèmia: fins a un 70% de pèrdues

Un estudi del CoNCA fixa en un 24% les pèrdues globals d'ingressos durant el 2020, que en alguns sectors ha arribat al 70%

Les arts escèniques i els cinemes són els sectors culturals més perjudicats per la pandèmia a Catalunya, amb un 70% de pèrdues. Així ho revela l'informe tècnic elaborat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), el Departament de Cultura i l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), juntament amb D'EP Institut. L'informe fixa en un 24% les pèrdues d'ingressos del conjunt del sector cultural català el 2020, que ha passat de facturar 4.475 milions d'euros el 2019 a 3.387 milions d'euros el 2020.

L'estudi especifica que les pèrdues tenen una intensitat diferent en funció de les activitats: les arts escèniques han tingut unes pèrdues del 58% i la música en directe del 87%, mentre que el patrimoni i els museus han patit una caiguda d'un 35%. L'informe confirma que la cultura en viu ha estat la més afectada. Segons expliquen, aquestes activitats tenen un pes del 7% en la facturació global del sector a Catalunya. L'edició i el comerç al detall de llibres han perdut un 14%.

Davant la falta de dades d'ingressos dels museus, el patrimoni cultural, els arxius i les biblioteques, l'estudi ha tingut en compte les dades de visitants. Aquestes constaten que el descens en el nombre de persones que han anat a aquestes instal·lacions és del 77% respecte al 2019. A partir d'aquesta dada s'estima que han perdut un 35% dels ingressos.

Hi ha sectors que han obtingut beneficis

Els sectors que han sortit més beneficiats de la pandèmia han estat l'audiovisual i multimèdia. Si bé és cert que l'activitat en cinemes ha caigut un 73%, l'edició de videojocs i l'activitat d'enregistrament de so i edició musical han incrementat vora un 10% els ingressos. A més, l'informe conclou que la conversió al digital que van fer alguns esdeveniments, fires i festivals com el Mercat de Música Viva de Vic, el Festival de Peralada o Fira Tàrrega, entre altres, «no compensa, ara com ara, la inversió econòmica necessària».

Les activitats relacionades amb el disseny, la fotografia, la creació artística i literària han baixat un 12% les xifres respecte a l'any anterior. Així mateix, el sector del llibre ha perdut un 14%.