Després de mesos de silenci, Artur Mas ha decidit pronunciar-se, com se li ha estat demanat tot l'estiu, sobre la crisi del PDeCAT i Junts x Catalunya. Mas es queda. Segons l'expresident, la nova formació creada fa només quatre anys havia de mantenir la manera de fer de Convergència amb gent nova al capdavant. Però l'operació no ha sortit bé i els nous dirigents, encapçalats per Carles Puigdemont, han optat per tornar a refundar l'espai polític i deixar el PDeCAT enrere.
Mas lamenta que no s'hagin trobat les fórmules per garantir la unitat del partit, «com s'havia fet sempre». Veu pròxim el trencament irreversible i declina abandonar el partit com gran part dels militants del partit. L'horitzó més plausible per evitar la separació absoluta és ara la coalició entre els dos partits, que és la proposta que hi ha ara sobre la taula i que Artur Mas veu com un mal menor.
Visiblement molest amb el caire que ha pres la crisi, Mas ha estat contundent: «em quedo al PDeCAT. No puc ser partícip d'una separació que confio que no es produirà. Encara que cada vegada hi som més a prop. Accepto com a propi l'espai polític de Junts però jo no em moc de lloc». L'objectiu de crear un partir sobiranista de centre ampli no ha resistit l'embat des que Puigdemont i ell van configurar-lo fa quatre anys.
Des del jardí del Palau Robert, on hi té el despatx, ha volgut subratllar el seu perfil institucional com a expresident de la Generalitat, cosa que requereix el combat polític quotidià. Aquest serà el seu paper a partir d'ara. No vol participar en llistes electorals ni tindrà cap càrrec de govern. Tot i que s'ha acabat el seu període d'inhabilitació de tres anys per l'organització del 9N i per tant podria tornar, Mas deixa clar que no tornarà a primera línia quedant a disposició del partit per teixir ponts per a la unitat.
«Estic trist, decebut i empipat»
En alguna cosa no dec estar d'acord si no m'integro a Junts. Els greuges són uns quants, com la baralla sobre el nom, l'ús del qual estava regulat en un pacte escrit per tal que cap dels dos sectors se l'apropiés». L'altre tema de desacord amb els de Puigdemont ha estat el cessament de la Consellera d'empresa, del PDeCAT. «Una cosa és tenir dret a remodelar un govern, l'altra és no ser conscient de les conseqüències que té. Treure del govern Àngels Chacón no és una decisió neutra ni gratuïta. El President Torra hi tenia dret, esclar. Em pregunto si aquesta remodelació no havia d'afectar també els consellers d'Esquerra. O toques tot el Govern o no fas res».
Artur Mas, tot i deixar ben palès el seu malestar amb el president de Waterloo, no farà res que es pugui interpretar com una confrontació amb Puigdemont, a qui va proposar i no se'n penedeix. No ho vol posar fàcil als adversaris. «Aquesta batalla pública no la veureu».
Treballar per refer la unitat en l'espai sobiranista i en el seu espai polític, aquesta serà la seva funció a partir d'ara. Si no refem aquesta unitat, ningú no ens prendrà seriosament.