Catalunya podria fer un altre pas endavant aviat en la desescalada. L'oci nocturn tornarà a funcionar efímerament a Sitges la nit del 20 de maig en el marc d'un assaig clínic. Cinc locals del conegut com a 'Carrer del Pecat' reobriran de 23.00 a 3.00 hores i hi podran assistir 400 persones, que prèviament hauran d'haver superat un test d'antígens, segons ha detallat el Departament de Salut aquest dilluns.
Tots els participants s'hauran d'haver inscrit prèviament a través de la pàgina web de l'Ajuntament de Sitges. Durant la nit, quedarà delimitat l'accés al carrer on se situen els cinc pubs per garantir un control d'accés. La iniciativa, gestada pels empresaris i finançada pel consistori, vol ser una prova per determinar com pot reprendre l'activitat tot l'oci nocturn d'arreu de Catalunya.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Sitges va recuperant vida
El primer cap de setmana sense confinament comarcal ja es va començar a notar a Sitges, un punt clau de turisme a Catalunya, per les seves platges, carrers, ambient i comerç, a més de per la seva proximitat a la ciutat de Barcelona.
En el que havia de ser l'inici «simbòlic» de la temporada d'estiu, restaurants i hotels van notar un increment de clients. Tot i que el mal temps va fet la guitza, les principals artèries comercials del municipi es van omplir de visitants, i també algunes terrasses. «Esperem que sigui el començament per anar cap a la normalitat», assegurava el president del Gremi d'Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber. També els museus van notar un increment dels visitants aquell diumenge, 2 de maig.
Els carrers de Sitges es van anar omplint a poc a poc com feia dies que no ho feien. Aprofitant l'aixecament del confinament comarcal, el municipi celebrava l'inici «simbòlic» de la temporada d'estiu. Sota el nom de Siyes, el sector privat amb el suport d'algunes entitats va omplir locals i equipament de la ciutat de música i gastronomia. «Hi havia ganes d'obertura», reconeixia el president del Gremi d'Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber, que subratllava l'increment de les reserves respecte als caps de setmana anteriors.
Amb paraigües en mà, els principals carrers del municipi es van omplir de famílies, com per exemple la de Manel Hernández, veí de Vilafranca del Penedès, que va optar per celebrar a Sitges el Dia de la Mare. «Anirem a dinar, que com a mínim ajudem a la restauració a sortir d'això», explicava.
Des del Gremi es miren aquesta reobertura «amb esperança» després d'una davallada de la facturació de prop del 95% des del setembre. «Sembla que les perspectives per a l'estiu són millors que l'any passat i comencem a tenir reserves de l'estranger», apuntava Stöber, tot i reconèixer que els preocupa el que pugui passar a la tardor. «Aquí a l'hivern també es treballa i confiem poder recuperar l'activitat dels congressos».
La pluja va obligar a suspendre alguns concerts-vermut previstos per aquell a diumenge. Per contra, va beneficiar especialment els museus de la ciutat, que van notar un lleuger increment de les visites. Marta Meia i Joana Giralt, veïnes de Badalona, van optar per fer una «ruta cultural» abans d'anar a dinar en un restaurant. «Tendim a anar a la Costa Brava i ara que podem hem decidit venir a Sitges, que no ho coneixem gaire», explicaven. La Marta Altarriba, veïna d'Avià, va optar per visitar el Palau de Maricel. «Ara que sembla que es veu la llum volia aprofitar per fer cultura», deia.
Ara Sitges torna a apostar per anticipar-se als moviments del Govern amb una proposta que es farà finalment realitat i que podria conduir la localitat (i tot Catalunya), a la tan desitjada normalitat amb la reobertura de l'oci nocturn, a la que precisament ha fet referència aquest dilluns el conseller Miquel Sàmper, donant detalls de com es produirà.