Muntatge amb les cares dels periodistes espanyols assassinats a Burkina Faso, David Beriáin i Roberto Fraile

Assassinen dos periodistes espanyols a Burkina Faso

Tots dos estaven rodant un reportatge sobre la caça furtiva a l'Àfrica, quan van ser atacats i segrestats

Aquest dilluns es donava la notícia que dos periodistes espanyols havien desaparegut a l'Àfrica, concretament a la zona de Burkina Faso, quan es trobaven gravant un reportatge al país africà. Doncs bé, segons les últimes informacions que ja han arribat a Espanya, tots dos haurien estat trobats sense vida després d'haver estat segrestats i assassinats.

Ha estat la ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, qui ha confirmat la notícia aquest dimarts al migdia. Segons sembla, el Ministeri hauria rebut una fotografia en què apareixerien els cadàvers de dos homes, al costat d'un tercer, un ciutadà irlandès que els acompanyava.

Tot i que encara no s'ha rebut la confirmació oficial per part de les autoritats de Burkina Faso, el govern espanyol dona per totalment verídica la notícia.

David i Roberto rodaven un reportatge per a Movistar+

Segons ha informat La Vanguardia, els dos periodistes serien el reporter David Beriáin i el càmera Roberto Fraile. Tots dos es trobarien a l'Àfrica treballant per a Movistar+, segons sembla, rodant un reportatge sobre la caça furtiva a l'est de Burkina Faso.

El reportatge l'estaven fent amb l'ajuda d'una ONG que col·labora a la zona i el ciutadà irlandès que hauria aparegut mort al costat d'ells era, precisament, un membre d'aquesta ONG, que els acompanyava durant la gravació del seu reportatge. 

Al costat d'ells viatjava també un soldat burkinès, que era l'escorta que se'ls havia donat al país. Així doncs, les quatre persones viatjaven juntes en el moment en què es va produir el seu segrest. Aquest s'hauria produït mentre circulaven per una carretera que condueix a la vasta reserva forestal de Pama. En un primer moment els haurien segrestat, però avui mateix s'ha conegut que la seva retenció ha acabat en un assassinat.

Cal esmentar que a la zona en la qual es trobaven els reporters hi ha diversos grups jihadistes, com ara l'Estat Islàmic del Gran Sàhara o el Grup de Suport a l'Islam. Tots ells es troben sota la vigilància de l'exèrcit burkinès. De fet, aquesta última setmana havien estat fent operacions per neutralitzar a aquests grups.

Dos veterans periodistes

David era un periodista de televisió de 44 anys d'edat i procedent de Navarra, amb molta experiència en reportatges en països considerats 'perillosos'. Al llarg de la seva carrera havia viatjat a llocs com l'Afganistan, Mèxic o Líbia. De fet, havia cobert a Líbia la caiguda de Trípoli.

També havia realitzat reportatges sobre el narcotràfic, la selva amazònica o les màfies. Així doncs, gran part de la seva carrera professional havia estat dedicada al periodisme en zones i històries conflictives.

Per la seva banda, Roberto, era un home de 47 anys d'edat i amb dos fills, originari del País Basc però resident a Salamanca. De la mateixa manera que David, es tractava d'un veterà periodista dedicat a ser càmera. Havia estat periodista de guerra i ja havia tingut alguns problemes en territoris perillosos. Per exemple, l'any 2012 cobria la guerra de Síria a Alep quan va patir ferides a la pelvis per metralla, després de trobar-se prop de l'explosió d'un artefacte.

De moment no s'ha donat molta més informació sobre ells, ni tampoc els detalls dels fets. Ara el Ministeri d'Afers Exteriors espera la confirmació oficial de la família per poder assegurar que els dos cadàvers corresponen realment als periodistes espanyols.