La vacuna d'AstraZeneca, la més repudiada per part de les autoritats europees, és la que presenta més efectivitat contra la covid-19. Està previst que es deixi d'utilitzar a Espanya després la Comissió Europea hagi rebutjat prolongar el contracte amb la farmacèutica.
Els continus incompliments en els terminis de lliurament són els culpables que s'hagi pres aquesta decisió. Per compensar això, la intenció és incrementar el subministrament de Pfizer i Moderna. Està previst que s'inoculin les terceres dosis amb aquestes vacunes.
L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va avalar aquest injecció addicional fa uns dies. Es recomana sobretot per a aquelles persones que no aconsegueixin suficient immunitat tot i tenir la pauta completa. La comunitat científica ha comprovat que la vacuna perd efectivitat amb el pas dels mesos.
A això també s'hi suma que no protegeix tant davant les noves variants que van sorgint, entre elles la delta. No obstant això, un estudi dut a terme per la Universitat d'Oxford revela l'elevada protecció d'AstraZeneca.
La immunitat es manté més estable en el temps amb aquesta vacuna. En el cas de Pfizer, l'efectivitat inicial contra la variant delta és del 90%, que cau al 78% després de tres mesos. Amb AstraZeneca, la immunitat després de dues punxades és del 67%, que es redueix al 61% passades aquestes 12 setmanes.
Per aquest motiu, la farmacèutica anglosueca de moment descarta assajar amb una tercera injecció, com té previst fer Pfizer. En qualsevol cas, hi continua havent molts dubtes sobre la dosi de reforç. Pel que s'ha vist a Israel, aquest mètode no resulta del tot eficient.
A mitjans de juliol en aquest país van començar a administrar la tercera dosi en majors de 60 anys, i ara estan amb les persones de 40 anys, però el virus continua colpejant amb molta virulència. Estan registrant xifres de contagis alarmants, aconseguint autèntics rècords.
Diàriament comptabilitzen més d'11.000 contagis. I tot això malgrat anar un pas per davant pel que fa a la vacunació si es compara amb altres països. Al seu moment s'havien presentat com un dels territoris amb menys casos.
Aposta clara per una vacuna
A Espanya hi ha una clara aposta per continuar treballant amb Pfizer. Hi ha més confiança en aquesta vacuna que en la d'AstraZeneca, que sempre ha estat al punt de mira de les autoritats i que en un primer moment s'havia destinat als treballadors essencials de menys de 55 anys.
Això va ser així perquè al principi no s'havia provat en prou persones de més de 60 anys. Després, i a casusa dels casos de trombes ocorreguts en joves de manera aïllada, Sanitat va tornar a fer canvis.
Aleshores van apostar per utilitzar aquesta vacuna per a les persones d'entre 60 i 70 anys. Tot això d'una manera gairebé improvisada. Només uns mesos abans havien posat en dubte l'eficàcia d'aqeusta vacuna en la població de més edat.
La situació generada amb AstraZeneca va ser una mica ridícula. Molts treballadors considerats essencials havien quedat a mig vacunar, rebent només una dosi. Des de l'EMA van aconsellar completar la pauta amb la mateixa vacuna.
El Ministeri de Sanitat va fer cas omís i va encarregar un informe a l'Institut Carlos III per avalar la vacunació amb Pfizer. Això, però, va obtenir un resultat poc esperat: la majoria de treballadors es va decantar per AstraZeneca.
D'alguna manera, aquesta situació va deixar en mal lloc el govern espanyol, que havia apostat decididament per barrejar les vacunes però els pacients van optar per continuar amb la mateixa.