La plataforma Agrupació de Famílies per una Elecció Educativa Segura (AFEE) ha denunciat que alguns plans d'obertura per al curs 2020/2021, aprovats per la inspecció educativa, «preveuen la neteja i la desinfecció dels col·legis com a part de l'itinerari curricular dels alumnes».
En un comunicat, la plataforma, formada per unes 1.700 famílies que reclamen una tornada segura a les aules i la possibilitat de seguir el curs de manera telemàtica, ha denunciat la «nul·la previsió en matèria de serveis de neteja i desinfecció» dels col·legis per part de la conselleria i que en alguns plans d'obertura «es deleguin la neteja i desinfecció als alumnes i docents».
Els menors «no poden, legalment, manipular productes tòxics»
Les famílies denunciants han assenyalat que els menors «no poden, legalment, manipular productes tòxics», per la qual cosa han exigit la «destitució fulminant de tots els responsables d'Educació que estan permetent l'aprovació d'aquests plans, amb Josep Bargalló al capdavant». Així mateix, han demanat que la Fiscalia actuï d'ofici per a investigar quins centres han fet aquesta previsió de neteja i desinfecció per part d'alumnes i docents i s'obrin diligències d'investigació.
Segons els denunciants, «no tenim constància que hi hagi una previsió pressupostària per a incrementar els serveis de neteja» malgrat que els espais «s'han de netejar i desinfectar, d'acord amb la normativa general de CatSalut».
El conseller Bargalló assegura que els alumnes no manipularan productes tòxics
El passat 3 de setembre, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va afirmar que en aquest pròxim curs «els alumnes col·laborarien en la neteja dels elements d'ús comú» com a «valor educatiu», tot i que va deixar clar que «sense manipular productes tòxics».
En aquest sentit, Bargalló va assenyalar que en la neteja dels col·legis cal distingir si són concertats o públics. Així, va indicar que en els públics, la neteja dels espais d'infantil i primària correspon als ajuntaments, mentre que en la resta és Educació qui se'n fa càrrec.
Sobre el tipus de neteja i si tindrà o no un sobrecost, va dir, que té a veure amb allò que especifiqui el contracte de cada ajuntament amb l'empresa de neteja. En tot cas, va afegir que la neteja de sempre se seguirà fent. «Bàsicament hi ha canvis en el tipus de producte que s'utilitza», va concloure.